Alexandra Ivanov är ordförande för Fria Moderata Studentförbundet. Foto:Palmira Koukkari Mbenga/SR
Alexandra Ivanov är ordförande för Fria Moderata Studentförbundet. Foto:Palmira Koukkari Mbenga/SR

Moderata studenter tycker att decemberöverenskommelsen är odemokratisk

"Känns som att Stefan Löfven gjorde ett chicken race och vann"
1:38 min

Fria Moderata Studentförbundet anklagar Alliansen för att svika sin roll som opposition.

– Det känns som att Stefan Löfven har gjort ett slags chicken race och han vann. Jag hade verkligen förväntat mig att Alliansen skulle sitta stilla i båten, sett vad som hände och eventuellt varit beredda att möta väljarna i mars, säger Alexandra Ivanov, ordförande för Fria Moderata Studentförbundet.

"Finns inga garantier att Socialdemokraterna håller sitt löfte"

Tanken med Decemberöverenskommelsen är att Sverige ska kunna styras med en minoritetsregering. Regeringen och Alliansen har bestämt att oppositionspartierna inte ska rösta om det finns en risk att en regeringsbudget skulle falla. Det som utlyste regeringskrisen i början på december, när Sverigedemokraterna röstade på Alliansens budget, ska alltså inte kunna hända igen.

– Till att börja med tycker jag att det är tveksamt att, vad som verkar vara villkorslöst, ge passivt stöd till en rödgrön budget i fyra år. Sedan finns inga garantier för att Socialdemokraterna håller sin del av avtalet vid ett eventuellt maktskifte 2018, säger Alexandra Ivanov som tycker att överenskommelsen är odemokratisk.

"Borde läsa på bättre"

Tomas Tobé, som är vice gruppledare i riksdagen och förhandlade om Decemberöverenskommelsen för moderaterna, förstår inte studentförbundets kritik.

– Då tycker jag att man borde läsa på historien lite bättre. Sverige har haft minoritetsregeringar under lång tid och grunden för det handlar ju om att regeringar ska kunna få igenom sin budget. Vi tycker inte att Socialdemokraterna alltid ska kunna sitta i regeringsställning och gå till höger eller vänster när det passar. De är bra att det finns ett regeringsalternativ som heter Alliansen, säger han.

Leder till att Sverigedemokraterna blir opposition

Alexandra Ivanov håller inte med. Hon tycker att överenskommelsen leder till att Sverigedemokraterna utåt sett blir det enda alternativet.

– När man gör en tydlig bild av det politiska etablissemanget som alla utom Sverigedemokraterna, då kan människor som känner sig vilsna tänka att de är någon sorts opposition, när Alliansen egentligen ska ta den rollen, säger Alexandra Ivanov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".