I Filadelfikyrkan samlas det in gåvor till hemlösa. Foto: Helena Björk/ Sveriges Radio
I Filadelfikyrkan samlas det in gåvor till hemlösa. Foto: Helena Björk/ Sveriges Radio

Därför öppnar akutboenden för EU-migranter först vid 7 minusgrader

"Någonstans måste gränsen gå"
4:10 min

För Stockholm stad går gränsen för att sova ute först vid -7 grader och först då öppnas dörrarna till stadens akutboenden. 

Veronica Wolgast Karlberg är projektledare på socialförvaltningen i Stockholm och jobbar med just akutboenden.

– Vi har ringt runt och försökt ta reda på vilken temperatur som är gränsen för när det börjar bli farligt att vistas utomhus. Svaret vi fått är att det inte finns någon precis gräns, det beror på vem man är och hur man mår när kylan slår till. Därför måste vi helt enkelt välja en gräns och det blev då -7. Ner till den temperaturen är det då socialtjänstens ”vanliga” stöd som finns att erbjuda. Det är många som frågat om varför just den gränsen gäller men det är helt enkelt så att den här akuta insatsen måste ha en nedre gräns för att inledas.

"Akutboenden är bara för EU-migranter"

Veronica Wolgast Karlberg berättar att de akutboenden som öppnar vid -7 riktar sig till fattiga EU-migranter och att det i nuläget finns 95 platser att erbjuda.

– För hemlösa stockholmare finns härbärgen också innan temperaturen sjunker till -7,  men det här handlar alltså om boenden för hemlösa EU-migranter. Det som erbjuds där är då tak över huvudet, värme och fika. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".