Afghanistan, kanadensiska soldater 2008 Foto: Allauddin Khan / Scanpix
Foto: Allauddin Khan / Scanpix

Efter 13 år lämnar Nato över ansvaret till Afghanistans egna militär

Hör debatten mellan V och FP om Natos medverkan i Afghanistan
8:50 min

Natos styrkor lämnar nu helt Afghanistan och sätter därmed punkt för den 13 år långa militära insatsen.

Hans Linde från Vänsterpartiet menar att Natos närvaro knappast gjort Afghanistan gott.

– Ja om vi ska sammanfatta de här tretton åren så ser vi ett misslyckande. Våldet eskalerar, fler civila dör och freden är långt mer avlägsen än på länge. De förbättringar som vi ser, för det finns ju också, har ju med det 35 år långa biståndsarbetet att göra. Det är inte tack vare militären.

Men Allan Widman från Folkpartiet håller inte med.

– Fast det där stämmer inte. I dag ser vi fler barn som går i skolan i Afghanistan, fler kvinnor har tillgång till vård och ekonomin stärks. Visst, det finns områden som måste förbättras men det ska man nog inte skylla på militären. Det är ju inte heller bara Nato som varit på plats militärt utan också uppåt 50 andra länder i diverse konstellationer. Att vi det senaste året sett många som dött i konflikten har ju att göra med att det militära stödet minskar.

"Militärt våld är inte lösningen"

Allan Widman menar att situationen varit mycket värre om inte Nato funnits i landet och då att krigsherrar och andra terrornätverk fått större inflytande. Men Hans Linde menar att fredsarbetet handlar om annat än en militär styrkemätning.

– Om det är något vi lärt oss om Afghanistan är det att militärt våld inte fungerar. Vi måste arbeta med fredssamtal och utbildning, det är arbete med civilbefolkningen som är lösningen. Därför ska Sverige också fokusera på just det när vi pratar om vilket stöd vi ska sätta in.

Men även om Allan Widman håller med om att civilbefolkningen är viktigast att fokusera på tror han fortsatt på militära insatser.

– Absolut, det är de civila och en politisk stabilitet som är viktigast. Men det måste också finnas militärt stöd och därför är det problematiskt att Nato nu drar sig tillbaka och lämnar landet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".