Transpersonen Leelah Alcorn begick självmord i söndags Bild: Facebook
Transpersonen Leelah Alcorn begick självmord i söndags Bild: Facebook

Transsexuella Leelah skulle omvändas - tog sitt liv

RFSL Ungdom: "Det finns transvård av en anledning"
0:56 min

17-åriga Leelah Alcorn begick självmord när föräldrarna inte kunde acceptera hennes identitet. Nu vill hbtq-aktivister att föräldrarna ska åtalas. 

I söndags begick den amerikanska 17-åringen Leelah Alcorn självmord genom att kliva framför en långtradare.

Leelah Alcorn lämnade ett offentligt självmordsbrev på bloggportalen Tumblr, där hon förklarade att hennes föräldrar var anledningen till självmordet.

Tvingades gå i terapi för sin könsidentitet 

I brevet berättar Leelah att hon var transsexuell och att hon vetat om det sen fyra års ålder, men att hennes föräldrar inte kunde acceptera det eftersom det inte stämde överens med deras kristna tro.

Istället tvingades Leelah gå i terapi för att "omvända" sin könsidentitet. Det är en terapimetod som redan är förbjuden i två delstater i USA, eftersom den inte har någon medicinsk grund och kan vara rent farlig.

Det här händer även i Sverige

Gisela Janis, förbundsordförande för RFSL Ungdom, menar att det tyvärr inte är första gången en transperson begår självmord på grund av att hen inte blivit accepterad för sin identitet.

– Acceptansen ser väldigt olika ut även i Sverige. Därför förekommer det självmord bland unga trans- och hbtq-personer även här. Det finns föräldrar som har agerat precis som Leelahs föräldrar, berättar Gisela Janis.

– Leelah hade kunnat få en transvård på riktigt istället för påtvingat samtalsstöd från personer som hade liknande värderingar som hennes föräldrar, förklarar Gisela. Det finns transvård av en anledning, tillägger hon.

"Föräldrarna borde åtalas"

Tv-kanalen CNN träffade mamman Carla Alcorn i onsdags.

– Vi stödjer inte det religiöst sett, men jag älskade min son. Han var en bra pojke, säger mamman.

Men författaren och hbtq-aktivisten Dan Savage uttalat sig och menar att Leelah Alcorns föräldrar borde bli åtalade för hennes död.

– Man måste göra ett exempel av Leelah Alcorns föräldrar, menar Dan Savage.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".