Kommunens egna arkiveringsregler gör att många gymnasiefriskolor inte får lämna in betygen i tid. Foto: Berit Roald/TT
Kommunens egna arkiveringsregler gör att många gymnasiefriskolor inte får lämna in betygen i tid. Foto: Berit Roald/TT

En del friskolor får inte lämna in betygen i tid för kommunerna

"De är skyldiga att ta emot dem"
1:41 min

Många kommuner vill inte ta emot friskolornas betyg förrän fem år efter att eleven tagit studenten på grund av sina egna arkiveringsregler.

– Kommunerna följer ibland sina egna arkiveringsregler och då gäller ofta en femårsregel. Men det är inte den som gäller i skollagen. Vi har fått signaler från många av våra medlemmar som blivit avvisade från kommunen när de kommit med sina betyg, säger Gudrun Rendling, jurist på Friskolornas Riksförbund.

Sedan 2012 står det i skollagen att alla gymnasiefriskolor måste lämna in sina elevers slutbetyg för arkivering. Men det står inget om när betygen ska lämnas in.

Jonas Nordström är chefsjurist på Skolverket och säger att kommunerna måste ta emot betygen.

– Kommunerna är en myndighet och om det kommer in en handling till en myndighet är de skyldiga att ta emot den, oavsett vad de har för interna regler.

Vill gå ut med ny rekommendation

Han berättar att Skolverket vill gå ut med en egen rekommendation om att betygen ska arkiveras så snart som möjligt efter studenten.

– Vi håller på att titta på det nu och hoppas att det ska bli klart nu i början av 2015. Ju längre skolan väntar med att lämna in betygen, desto större risk är det att det händer någonting. Att skolan går i konkurs eller lägger ner till exempel.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, säger till P3 Nyheter att de inte kan svara på varför vissa kommuner följer sina egna arkiveringsregler istället för de rekommendationer som finns från SKL angående arkivering av betyg från gymnasiefriskolor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".