Många har dragit kortet lite för många gånger i jul. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Fler pantar grejer för att klara budgeten i januari. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Skulle du kunna panta din mobil för att få januaribudgeten att gå ihop?

"Igår fick vi 95 000 nya annonser"
1:20 min

I januari är det allt fler som säljer prylar på säljsajter eller pantar värdefulla saker för att klara ekonomin efter jul och nyår.

Smycken, mobiltelefoner, märkesväskor och plånböcker. Det är några exempel på vad som kommer in hos pantbankerna när folk behöver lite extra pengar.

Peter Sandberg jobbar på företaget Pantbank Sverige och han berättar att det är mycket att göra i januari. Företaget säger att de har omkring 20 procent mer att göra den här månaden än andra.

Många hämtar sina grejer

När du pantar kan du välja att antingen lämna in din pryl, ta pengarna och sen aldrig mer komma tillbaka. Eller så kan du komma tillbaka och lösa ut din vara när du känner att ekonomin håller för det.

– Allra vanligast är det att folk hämtar ut sina pantade saker. Jag skulle säga att omkring 85 till 90 procent kommer tillbaka, säger Peter Sandberg.

Mer trafik på säljsajter

Även Tradera och Blocket märker att det är fler som vill tjäna lite extra i januari. Christina Kilström är marknadschef på Tradera.

– Igår så kom det upp 95 000 nya annonser. Vi får mer trafik till sajten den här månaden och det beror ju förmodligen på att det kan vara en knaper månad efter jul- och nyårsfirande.

Och Peter Sandberg har samma teori.

– Man köper julklappar och man anordnar en nyårsmiddag. Det är väldigt få som hoppar över det och sen så löser man problemet i efterhand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".