För att spridningen ska minska måste vi bli bättre på att skydda oss. Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio
För att spridningen ska minska måste vi bli bättre på att skydda oss. Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio

Antibiotika kan sluta hjälpa mot könssjukdomen gonorré

"Vi behöver ändra vårt sexualbeteende"
5:56 min

Gonorré ökar för varje år i Sverige och könssjukdomen är på väg mot att bli resistent mot antibiotika.

Flytningar, sveda, till och med sterilitet är några av konsekvenserna som gonorré kan ge. 

Under 2014 blev 1 234 svenskar smittade, enligt preliminär statistik och läkare är oroliga för att sjukdomen blir allt svårare att behandla. Eftersom att den visar tecken på att bli resistent mot antibiotika.

– Antalet sjukdomsfall är mycket om man ser i perspektiv till hur det har sett ut innan i Sverige. I mitten av 90-talet till exempel så var det omkring 200 fall här, säger Magnus Unemo som är docent på världshälsoorganisationens expertlaboratorium på Universitetssjukhuset i Örebro.

"Vi behöver ändra vårt sexualbeteende"

Magnus Unemo säger att det är svårt att svara på om ökningen kommer fortsätta.

– Det mesta talar tyvärr för att det kommer fortsätta öka. För att det inte ska göra det måste vi ändra sexualbeteendet och skydda oss mer, säger han och fortsätter:

– Folk som åker utomlands måste också få mer information.

Resistenta tecken sedan länge

– Vi visste om att bakterien förändras redan innan den första antibiotikan på 1930-talet. Den kan förändra sig så att medicinen tappar sin verkan. Resistensutvecklingen går relativt snabbt när det kommer nya typer av antibiotika, berättar Magnus Unemo.

Internationellt är rekommendationen att använda två olika typer av antibiotika för behandling. Magnus Unemo säger att det är den enda man kan göra nu i väntan på en ny effektiv antibiotika.

Gonorré:


Gonorré är en könssjukdom som orsakas av en bakterie och som smittar främst genom vaginal- och analsex men den kan även smitta via munsex.

Symptom som sjukdomen kan ge är sveda när du kissar, du kan få variga flytningar från urinröret och flytningar från ändtarmen. 

Källa: Vårdguiden

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".