Veckans torsdagsgäst Emelie Söderberg. Foto: Sr.
Veckans torsdagsgäst Emelie Söderberg. Foto: Sr.
Veckans torsdagsgäst

Emelie Strömberg om skådespelarjobbet hon både drömt om och tackat nej till

"Då tänkte jag att det säkert fanns andra som skulle göra det mycket bättre"
12 min

Strax efter att Emelie Strömberg lämnat teaterhögskolan i Umeå fick hon sitt första erbjudande om skådespelarjobb. Men hon valde telefonförsäljarjobbet istället.

– Jag har alltid tyckt om att leka och klä ut mig, tvingat mina småsyskon att vara med i olika föreställningar och så. Framför allt var det på julen som mina olika pjäser skapades och som mina syskon då var tvungna att spela i. Men jag är inte uppväxt i en kulturell miljö och visste knappt som liten att man kunde jobba som skådespelare. Så jag frågade min syokonsulent hur man gör för att bli skådespelare och fick då veta att det var teaterskola som gällde. Och ja, då sökte jag till teaterhögskolan i Luleå och kom in.

Emelie Söderberg tror att om hon sökt samma skola i dag hade hon knappast kommit in eftersom hon nu är mer nervös än tidigare.

– Då var allting bara roligt och testerna var helt prestigelösa från min sida. Men nu är jag mer nervös och vet hur svårt det är att komma in. Det är som att min erfarenhet nu gjort mig mer rädd än jag var när jag inget visste. När jag väl börjat på skolan märkte jag också att många i min klass kunde så mycket om olika författare, klassiska skådespelare och sånt. Men jag visste inte såna grejer, jag var bara där för att jag gillade själva skådespelandet. Och det fick mig att må välidgt dåligt, som att alla andra var bättre och att jag inte fattade vad skådespelandet egentligen handlade om.

Tackade nej till första erbjudandet

Strax efter att Emelie slutat sin utbildning fick hon sitt första erbjudande om en tjänst på en teater. Men hon tackade nej.

– Jag mådde inte särskilt bra då, jag ville ner i landet igen och det hade inte blivit bra om jag tackat ja. Och det kändes strax efter beslutet som att jag gjort helt fel och tackat nej till den kanske enda chans jag någonsin skulle få. Men i dag känns det bra att jag tackade nej, det hade inte varit bra för mig att ha ett dåligt genomfört jobb i bagaget.

Nu jobbar Emelie på Backateatern i Göteborg där hon mer eller mindre bor för att hinna med alla repetitioner.

Eller nej, alltså jag bor inte där men det tar ganska mycket tid att hålla två föreställningar i luften. Nu spelar jag bland annat i föreställningen Yvonne där det nästan inte är några ord, alltså det är i princip tyst hela tiden. Och det kan ju låta som att det skulle vara enklare utan ett långt manus. Men samtidigt är det fortfarande full fokus på att höra, se och förstå de andra som spelar. Det kräver liksom också mycket energi.

Emelies tips till dig som vill bli skådespelare

  • Om du vill bli skådespelare så testa! Går det så går det.
  • Får du ett nej så ta det inte personligt. Det är en tuff bransch så det gäller att hålla isär privatliv och jobb.
  • Folk har olika smak. Vissa kommer att se din prestation som jättedålig men någon annan ser samma sak fantastisk. Och det måste man lära sig att ta. Kanske inte bara skaka av sig men i alla fall inte lägga för mycket vikt vid.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".