Julien Sammut bor bara några minuter från tidningens lokaler. Foto: Paloma Vangpreecha / Sveriges Radio
Julien Sammut bor bara några minuter från tidningens lokaler. Foto: Paloma Vangpreecha/Sveriges Radio

Julien bor 20 meter från Charlie Hebdos lokaler: "Det är barbariskt"

"Som något ur en film"
1:25 min

Julien Sammut har sett upp till satirtecknarna på tidningen sedan han var liten och har svårt att ta in vad som hände i går.

Julien Sammut står i sina hemkvarter i elfte arrondissementet i Paris. Bara några minuter från hans hem ligger satirmagasinet Charlie Hebdos lokaler, där tre män i går gick in och sköt ner flera personer.

12 människor har dött bland annat flera av dem satirtecknare som Julien sett upp till sedan han var barn.

"Som något ur en film"

– Vad som har hänt är inte logiskt, det är barbariskt, säger han.

Han fick reda på vad som hänt på jobbet och såg filmklippet där en polisman skjuts ner på öppen gata. Julien säger att han tänker på klippet hela tiden.

– Jag var tvungen att titta på det tre gånger för att se att det inte var fejkat. Det är som något ur en film. Det hände 20 meter från där jag bor, nära där min syster bor, där mina systersöner går i skolan.

Je suis Charlie

På marken intill oss brinner några ljus bredvid ett par blombuketter som någon lagt på marken. På en skylt står det "Je suis Charlie" som betyder "jag är Charlie".

– Det kan betyda att jag är en beskyddare av det fria ordet, men det kan betyda vad som helst, allt du vill att det ska betyda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".