Evin Ismail är doktorand i sociologi och pratar om islamofobi efter terrorattacken i Paris. Foto: Olivia J Berntsson/Sveriges Radio
Evin Ismail berättar att terrorattacken i Paris kan spä på fördomar om muslimer. Foto: Olivia J Berntsson/Sveriges Radio

Därför kan terrorattacken i Paris göra det svårare för muslimer

"Det här handlar inte om islam eller muslimer"
5:54 min

En doktorand i sociologi menar att terrorattentatet kan spä på fördomar mot muslimer.

Många är oroliga för att terrorattentatet mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo kommer öka i islamofobin i Frankrike. Redan nu har två attentat skett mot muslimska lokaler.

– Tyvärr är det den här typen av reaktioner vanliga. Till exempel efter terrorattacken i Toulouse för tre år sedan så ökade de islamofobiska brotten och även brotten mot judar, säger Evin Ismail som är doktorand i sociologi.

Tycker inte att muslimer passar in

Det främlingsfientliga partiet Front National har vuxit i Frankrike det senaste året. I EU-parlamentsvalet blev det största parti med 25 procent av rösterna.

Evin Ismail, som intresserat sig speciellt för islamofobi i bland annat Frankrike, menar att fientliga åsikter mot muslimer är mer utbredda än så i Frankrike.

– 2013 deltog 1 000 franska invånare i en attitydundersökning som visade att 75 procent inte tyckte att islam var förenligt med det franska samhället.

Tar avstånd från dåden

Fler muslimska organisationer i Sverige och världen har tagit avstånd från terrordådet.

– Det är positivt att så många muslimer fördömer attentaten. Det är viktigt att alla muslimer inte blir sedda som en grupp i det här och att de inte blir utsatta för hatbrott, säger Evin Ismail och avslutar:

– Vissa vill ju använda det här dådet för att spä på bilden av att muslimer är ett hot mot Europa. Vi har bland annat sett reaktioner från Sverigedemokraterna som har försökt få händelsen att handla om islam och muslimer. Vilket den inte gör.

Terrordådet:


Det var i onsdags som beväpnade män tog sig in på den franska satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i centrala Paris och sköt ihjäl 12 personer.

Tusentals polisen jagar gärningsmännen och i Frankrike blev torsdagen utlyst som nationell sorgedag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".