Saga Becker är den första transpersonen nominerad till Guldbaggen. Foto: David Ohlsson/Sveriges Radio
Saga Becker är den första transpersonen nominerad till Guldbaggen. Foto: David Ohlsson/Sveriges Radio

Transperson nominerad till bagge - för första gången i historien

"Det är vår tid nu"
1:31 min

När nomineringarna avslöjades till årets Guldbaggegala visade det sig att den första transpersonen i historien har chansen att ta hem pris.

Det är Saga Becker som är nominerad som bästa kvinnliga huvudroll efter hennes roll som Sebastian och Ellie i filmen "Nånting måste gå sönder".

– Både jag och mina vänner har väl upplevt ganska mycket att vi aldrig känns på riktigt. Det är slut på det nu. Jag tror att vi är trötta på att delas in i fack, att objektifieras, exotifieras. Det är vår tid nu och det är på våra villkor och vi tänker ta den rätten, säger hon till P3 Nyheter.

De andra två som blivit nominerade till bästa kvinnliga huvudroller är Vera Vitali för rollen som Malin i Min så kallade pappa och Lisa Loven Kongsli för rollen som Ebba i filmen Turist.

"Manlig svaghet är väldigt provocerande"

Nominerad till årets bästa manliga skådis blev bland annat Johannes Bah Kunke som spelar rollen Tomas i filmen Turist.

– Det var tuffare än jag trodde att spela rollen, men väldigt intressant. Sen är det ju intressant att se vad rollen möter för reaktioner för att manlig rädsla är väldigt provocerande.

Turist fick totalt tio nomineringar. Flest fick filmen Gentlemen med tretton stycken.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".