Anissa Mohammed Hassan Foto: Sofia Strindvall/Sveriges Radio
Anissa Mohammed Hassan Foto: Sofia Strindvall/Sveriges Radio

Nästan 40 000 kvinnor i Sverige kan ha blivit utsatta: "Det är grov barnmisshandel"

"Min mamma var en av de som höll fast mig"
1:38 min

Nästan 40 000 kvinnor i Sverige kan ha blivit utsatta för könsstympning innan de flyttat hit. För första gången har Socialstyrelsen gjort en uppskattning kring det här.

– Min mamma var en av de som höll fast mig när jag blev könsstympad. Hon, tillsammans med alla de kvinnor jag kände som liten. De som skulle skydda mig. Det är något jag aldrig kommer kunna glömma, berättar Anissa Mohammed Hassan som blev könsstympad när hon var sju år.

Anissa Mohammed Hassan berättar att det oftast är familjen som utför könsstympningen. Oftast sker ingreppet helt utan bedövning. Det gjorde det även för henne.

– Könsstympning är den värsta tortyren man kan utsätta ett barn för. Man blir aldrig frisk. Du mår både psykiskt och fysiskt dåligt hela livet, säger hon.

"Könsstympning är barnmisshandel"

– Föräldrar tror att könsstympning är enda sättet att kontrollera flickors sexualitet, förklarar Anissa Mohammed Hassan.

– De tror att flickan kommer översexualiseras om hon växer upp utan att ha blivit könsstympad, tillägger hon.

Könsstympningen utförs oftast med kniv, rakblad eller glasskärvor och det finns flera olika sätt att könsstympa. Ett av sätten är att skära bort hela klitoris tillsammans med både de yttre- och inre blygdläpparna. Efter det syr de ihop flickans underliv och lämnar ett hål på någon millimeter, för att kiss och mens ska kunna rinna ut.

– Könsstympning är inget annat än grov barnmisshandel, säger Anissa Mohammed Hassan.

"Alla barn vill skydda sina föräldrar"

Vanligast är att flickor mellan fyra till 14 år blir utsatta för könsstympning.

– Barn kan inte säga själva om de riskerar att bli könsstympade. Alla barn vill skydda sina föräldrar, därför måste vi vuxna börja prata om det, säger Anissa Mohammed Hassan och avslutar

– Alla barn vill att en vuxen frågar. Alla barn vill att en vuxen hjälper.

Socialstyrelsens rapport:


Socialstyrelsen har för första gången gjort en uppskattning av hur många flickor och kvinnor som har blivit könsstympade och bor i Sverige. Rapporten är gjord på uppdrag av Världshälsoorganisationen, WHO.

Socialstyrelsen har tittat på andelen flickor och kvinnor som är könsstympade i de länder där könsstympning är vanligt.

Sedan har de tittat hur många flickor och kvinnor i Sverige som är födda i motsvarande länder och räknat med samma andelar för att få fram en grov uppskattning.

Enligt socialstyrelsen rör det sig om 38 000 flickor och kvinnor, som idag bor i Sverige.

Nu ska den här uppskattningen, tillsammans med en ny diagnoskod, leda till bättre vård för kvinnor som har blivit utsatta för könsstympning. Exempelvis genom specialistvård.

Källa: Socialstyrelsen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".