Barnmorskor, BVC Växjö. Foto: Lars-Peter Hielle
Linda Delefelt och Helena Tusek är barnsjuksköterskor och tycker att både barn och föräldrar borde sova mer. Foto: Lars-Peter Hielle

Så ger du din bebis bättre minne och inlärningsförmåga

"Det behövs för deras utveckling av hjärnan"
1:43 min

Ny forskning visar att bebisar som ofta tar en tupplur har bättre minne och inlärningsförmåga än bebisar som inte sover lika mycket.

– Det här är förmodligen en anledning till att barn sover så ofta, det behövs för deras utveckling av hjärnan, säger John Axelsson som är sömnforskare vid Karolinska institutet.

Forskningen har publicerats i tidskriften PNAS, Proceedings of the National Academy of Sciences. 216 bebisar, sex och tolv månader gamla, deltog i studien där forskarna tittade på hur bra barnen är på att lära sig att imitera.

Bebisarna fick flera gånger se på när forskarna tog av en vante med en bjällra från en docka. En grupp av spädbarnen fick sen sova medan de andra var vakna. Forskarna tittade sedan på om bebisarna mindes hur de gjorde med vanten, fyra respektive 24 timmar efter att de visat.

– Hade bebisarna fått sova under de närmaste fyra timmarna efter att de lärt sig, kom de ihåg det bättre. Sömnen är viktig för inkodningen av minne, säger John Axelsson.

Kan inte dra slutsatser om framtiden

Han berättar att studien visar att sömn är viktigt för hjärnans utveckling. Men om sömnproblem hos små bebisar är kopplat till andra problem längre fram hos barnen kan forskarna inte dra några slutsatser kring än.

– Vi vet inte någonting om dom långsiktiga konsekvenserna.

P3 Nyheter besökte Barnavårdscentralen City i Växjö och där pratas det mycket om just sömn, berättar barnsjuksköterskorna Linda Delefelt och Helena Tusek.

– Vi tror att man kan behöva prata ännu mer om det. Många kanske inte tror att det är riktigt lika viktigt nu i dagens samhälle när allt rullar på så fort, säger Linda Delefelt och Helena Tusek fortsätter:

– Det finns mycket krav utifrån att man ska hinna med mycket, att man ska vara ute och göra saker hela tiden. Men ibland kanske det blir lite för mycket. Man kanske ska fundera på vem man gör alla saker för, barnet eller sig själv? Man kanske också ska vara hemma och vila lite.

Kan vara bra för vuxna också

Sömnförskaren John Axelsson flikar in att även vuxna kan behöva ta en tupplur då och då.

– Det hade varit bra även för vuxna. Det kan framförallt vara bra för de som har störd sömn att ta en tupplur för att kompensera. När man har sovit har man bättre möjligheter att lära sig.

Barnmorskans tips - så får du din bebis att sova mer:


Lugn och ro. Tänk på att mycket intryck utifrån kan göra bebisen stressad.

Barnet sover ofta bättre på en trygg plats.

Dra ner på aktiviteter dagtid. Bebisar som har en bra dagsömn har också en bra nattsömn.


Källa: BVC Växjö

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".