Vitt pulver har skickats till flera företag, myndigheter och en privatperson de senaste dagarna. Foto: Martina Pierrou/SR
1 av 2
Vitt pulver har skickats till flera företag, myndigheter och en privatperson de senaste dagarna. Foto: Martina Pierrou/Sveriges Radio
Polishuset i Helsingborg avspärrat efter att post skickats dit med vitt pulver. Foto: Björn Lindgren/TT
2 av 2
Polishuset i Helsingborg spärrades av. Foto: Björn Lindgren/TT

Skrämmande vitt pulver ska kartläggas nationellt

"Det otäckaste vore om det är mjältbrand"
1:28 min

Kuvert med vitt pulver i har skickats till myndigheter och företag runt om i Sverige under den senaste veckan och polisen tror att det är en copycat-effekt som skapat vågen av obehagliga brev.

Ett företag i Göteborg fick under tisdagen ett kuvert med vitt pulver i och liknande brev har dykt upp runtom i Sverige under den senaste veckan. Förra måndagen fick Kronofogden ett kuvert med vitt pulver i.

Sedan dess har bland annat regeringskansliet i Stockholm, Handelsbanken i Gällivare och posten i Umeå fått kuvert innehållande vitt pulver. Det som skickades till Umeå har visat sig vara vanligt mjöl. Men polisen ser det här som allvarligt och ska titta på det nationellt.

– Vi håller på med en kartläggning om vad som har hänt de senaste veckorna och vad är det för pulver, säger Bertil Olofsson som är chef för polisens bombskydd.

Drabbar hela samhället

Han konstaterar att syftet tycks vara att skrämma och att det blir stora konsekvenser för olika samhällsfunktioner. Posten i hela Norrbotten blev till exempel väldigt försenad på grund av det vita pulvret som hamnade där.

– Det är förmodligen en copycat-effekt som en följd av medierapporteringen, konstaterar han.

Skräcken med vitt pulver

Anledningen till att det blir så stor uppståndelse av lite vitt pulver beror på tidigare händelser i världen. 2001 fick flera nyhetsredaktioner och några senatorer i USA brev som innehöll den väldigt dödliga bakterien som orsakar mjältbrand.

– Mjältbrandssporer är extremt farligt och något som verkligen måste saneras, men det är väldigt väldigt svårt att få tag på, säger kemiprofessorn Ulf Ellervik.

Det vore det otäckaste alternativet, enligt honom. Men det finns flera förklaringar på vad det vita pulvret kan vara.

– Det kan vara ett kemiskt ämne, ett radioaktivt ämne eller ett biologiskt ämne och de här tre är ju farliga på olika sätt, säger Ulf Ellervik.

I de resultat som hittills kommit från Folkhälsomyndigheten som utreder flera av kuverten så är innehåller inget av dom något farligt.

Troligen kemiskt

Sannolikheten att det skulle innehålla ett radioaktivt ämne är mycket liten tror Ulf Ellervik eftersom det oftast inte är i pulverform. Troligast rör det sig om ett kemiskt ämne.

– De flesta kemiska ämnen är rena vita pulver, säger han.

Vissa kemiska pulver kan ge frätskador och förgiftning om man skulle få i sig det. Men de allra flesta vita pulver är helt ofarliga säger Ulf Ellervik.

– Salt, socker och tvättmedel. Ja, nästan allt vi köper är vita pulver!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".