Anna Kinberg Batra och Stefan Löfvén under dagens partiledardebatt.
Anna Kinberg Batra och Stefan Löfvén under dagens partiledardebatt. Foto: Claudio Bresciani/TT

Känslostormar på årets första partiledardebatt

Brev från verkligheten, åsiktsstormar och referens till Timbuktu-låt var sådant som hördes i riksdagen idag under årets första partiledardebatt.

I fem timmar under onsdagen trängdes skolklasser, journalister och politiker i riksdagen för att höra partiledarna presentera och bemöta de stora politiska frågorna. Ungdomsarbetslösheten, miljöfrågor och flyktingpolitiken var några ämnen som diskuterades.

Partiledardebatten var även den första för Moderaternas nya partiledare Anna Kinberg Batra och den första efter Decemberöverenskommelsen. Anna Kinberg Batra poängterade flera gånger att hon kommer driva en stark opposition mot regeringen, trots Decemberöverenskommelsen.

Hiphop-referenser

När Sverigedemokraternas partiledare Mattias Karlsson hade hållit sitt anförande blev diskussionen hetsig mellan honom och Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin.

– Jag skulle kunna anklaga Gustav Fridolin för hans samröre med Timbuktu som har sagt att han vill dunka Sverigedemokrater gula och blåa. Att du stod och gungade i takt i Kärrtorp till hiphop-grupper som sa att de vill sprätta upp Jimmie Åkesson, röt Mattias Karlsson.

Ungdomsarbetslösheten viktig

Gustav Fridolin hade med sig några brev som människor skrivit till Majblomman som han läste upp för att illustrera barnfattigdom i Sverige. Men en av de största frågorna var ekonomin där ungdomsarbetslösheten dök upp på agendan på flera håll. Många av partiledarna ville markera att det är en viktig fråga för dem.

– Fortfarande har var femte ung inget jobb, ingen inkomst , inga kollegor. Inget behov av en väckarklocka. Fortfarande är ungdomsarbetslösheten av vår tids största utmaningar, sa Annie Lööf som ville se mer handlingskraft från Stefan Löfvén.

Stefan Löfven svarade visionärt:

– Vi är besjälade av att se till att varenda ung ska ha ett arbete, en utbildning eller en kombination av detta och aldrig gå i arbetslöshet.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt ville också ha svar från Löfven om jobben. Han krävde mer tydlighet och lagstiftning om hur företag ska få använda sig av bemanningsföretag.

– Det är inte okej att säga upp den som är fast anställd och behövs för att dagen efter ta in den som bemanningsanställd, sa Jonas Sjöstedt med skarp stämma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".