Krypskytten Chris Kyle tittar i sitt sikte.
Filmen om krypskytten Chris Kyle i Irak har väckt starka reaktioner. Många amerikaner har twittrat rasistiskt om araber och muslimer, och dom som kritiserat filmen har fått dödshot och trakasserier. Foto: TT/AP

American Sniper ledde till dödshot och rasistiska tweets

Filmen fick folk som sett den att twittra rasistiskt om araber och muslimer. Samtidigt får kritiska journalister ta emot mängder av dödshot.

Clint Eastwods film "American Sniper" har slagit januari-rekord med intäkter på 90 miljoner dollar i USA. Samtidigt har den lett till en uppsjö av rasistiska tweets där folk som har sett filmen skriver att den fått dem att hata eller vilja döda araber och muslimer.

Det rapporterar nyhetssajten Rawstory.

Filmen fick honom att hata muslimer

Filmen bygger på biografin om  Navy Seal-soldaten Chris Kyle. En krypskytt från USA som åkte till Irak flera gånger för att delta i kriget.

En person som tog bort sin tweet ska ha skrivit att filmen fick honom att uppskatta soldater hundra gånger mer och att den fick honom att hata muslimer - en miljon gånger mer. En annan person som också tog bort sin tweet ska enligt sajten ha skrivit:

"American sniper makes me wanna go shoot some fuckin Arabs"

Och här är fler exempel på folk som twittrat efter att de sett filmen.

Kritiska röster hotas

Journalister som har skrivit kritiskt om filmen har också fått ta emot hot enligt tidningen. Rania Khalek och Max Blumenthal skrev på twitter om att filmen glorifierar USA:s invasion av Irak och en blodtörstig mördare vilket enligt dom startade en ändlös våg av dödshot och trakasserier från konservativa och anhängare av Tea-party-rörelsen. 

Flera twittrare tycker det är synd att inte Chris Kyle sköt de två journalisterna och att de borde ta livet av sig. Samtidigt har Rania Khalek fått flera hot om våldtäkt.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".