vargar
Vargjakt, för eller emot? Foto: George Desort

Här förklarar organisationen APU vad de gör i skogen mitt under pågående vargjakt

"Vi tycker att det vi gör är en medborgerlig skyldighet"
4:21 min

Trots att helgens jakt på varg var helt laglig gav sig en organisation ut för att göra vad dom kallar en observation av jakten. Här förklarar dom varför.

Rent praktiskt, hur går det till?

– Vi har människor ute i skogen nästan varje dag, så vi observerar. Och ser vi någonting rapporterar vi det. Vi undersöker naturen och letar efter tecken på illegal jakt, vi letar efter olagliga fällor, kameror och uppklippta staket. Vi dokumenterar med hjälp av fotografi så vi kan analysera det i efterhand.

Det låter som ni har tagit på er att upprätthålla lag och ordning i skogen, är inte det polisens jobb?

– Nä det tycker jag inte, vi gör någonting som vi tycker är varje enskild medborgares skyldighet. Vi observerar och ser vi brott anmäler vi det till myndigheter och polis.

Har ert arbete lett till några förundersökningar eller åtal?

– Vi har ökat anmälningarna på jaktbrotten i Sverige betydlig. Sen är det viktigt att komma ihåg att vargjakten är statligt arrangerat beslut som genomförs av privatpersoner och dom är inte professionella de här jägarna. Och dom behöver också granskas. 

Vad är det som driver dig att göra det här? 

– Jag kan inte se på när brott sker mot det vilda. Varje människa borde reagera när det sker ett övergrepp. Det var också en av anledningarna till att jag valde att bli polis, för är man tyst är man också delaktig i de brott som sker.

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".