afrikanska mästerskapen
Ekvatorialguinea fick ta över rollen som värdland då Marocko tackade nej. Foto: Themba Hadebe

Ekvatorialguinea värdland för afrikanska mästerskapet i fotboll

Just nu spelas afrikanska mästerskapen i fotboll, Marocko skulle ha arrangerat men när ebolaepidemin bröt ut i höstas ville landet skjuta på turneringen.

Afrikanska fotbollsförbundet gick inte med på att flytta turneringen och Marocko blev avstängda från att delta. Efter att Sydafrika och Ghana tackat nej till att arrangera mästerskapet gick det istället till Ekvatorialguinea. Ett land vars lag varken är särskilt högt rankade och som också från början också var avstängda från tävlingen då de spelat med oregistrerade spelare i kvalet. Något som förbundet var villiga att häva om landet gick med på att arrangera mästerskapet.

Finns det några andra politiska konflikter som drabbar afrikanska mästerskapet på något sätt?

– Nej inte direkt. Men det finns en hel del organisatoriska bekymmer inom afrikansk fotboll. Men det finns politiker som lägger sig i landslagens affärer och försöker påverka förbundskaptenen och det kan också finnas problem med ersättning till spelare. Däremot så kan man konstatera är att ett land som är med här, och det är eboladrabbade Guinea. Som har lyckats kvalificera sig till tävlingen trots att de fick spela alla sina hemmamatcher på bortaplan, säger Richard Henriksson, radiosportens fotbollsexpert.

Vilken är den mest spännande matchen i afrikanska mästerskapen tycker du?

– Algeriet möter Sydafrika ikväll, kanonmatch!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".