Omar Hijazi är rektor på Grillska Gymnasium Bild: Alexander Letic/Sveriges Radio
Omar Hijazi är rektor på Grillska Gymnasium. Foto: Alexander Letic/Sveriges Radio

Det här är Sveriges första hbt-certifierade gymnasieskola

"Jag tror inte alla är medvetna om alla värderingar man kanske har"
1:01 min

Normer, kritik och värderingar ska diskuteras på Grillska Gymnasiet i Uppsala som blir Sveriges första hbt-certifierade gymnasieskola.

Nu får Sverige sin första hbt-certifierade gymnasieskola.  Omar Hijazi är rektor på Grillska Gymnasiet i Uppsala och han är stolt över att få vara med på den här resan.

– Det är viktigt att uppmärksamma vilka normer och värderingar vi har med oss i vardagen. Både medvetna och omedvetna, säger han.

Omar Hijazi berättar att gymnasiets likabehandlingsplan har följt de sju diskrimineringsgrunderna, men hoppas nu att hbt-certifieringen ska förbättra arbetet ännu mer vad gäller könsidentitet och uttryck.

"Skicka signaler till andra gymnasieskolor"

– Jag hoppas också att hbt-certifieringen ska genomsyra elevernas undervisning. Jag vill att eleverna ska få med sig de normkritiska glasögonen ut i livet och använda sig av dem, säger Omar Hijazi och avslutar:

– Jag hoppas det skickar signaler till andra gymnasieskolor som säger att det här är ett viktigt arbete.

Vad är hbt-certifiering:


Sen 2008 erbjuder RFSL en utbildning i normkritiskt tänkande, med fokus på HBT frågor. Utbildningen tar ungefär sju månader och efter det får organisationen ett HBT certifikat.

Hbt-certifiering är till för organisationer. Hittills finns det flera vårdcentraler och förskolor med hbt-certifiering. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".