#Hearmeout - Youtubekändisar börjar texta sina videos

1:26 min

Med textning blir fler inkluderade. Det är budskapet bakom hashtagen som nu uppmanar alla att texta sina videos så att människor med hörselnedsättning inte ska stängas ute.

Allt fler Youtubekanaler börjar att texta sina videoklipp och förra veckan lade Tyler Okleys en video där han uppmanar fler att texta sina klipp.

 "I want to make my little community here on Youtube more inclusive and one of the ways I have descided to that in this new year is by closed captioned every single one of my videos."

Sen årsskiftet har Taylor Okley börjat att texta sina klipp och inspirationen fick han av från Rikki Poynters youtubeklipp där hon ber fler att börja texta sina klipp.

Svenska kanaler också

Även i Sverige har Youtubekanaler börjat texta sina klipp. Conrad Ydhage är en av de som driver Youtubekanalen Stockholm Panda som i höstas började att texta några av sina klipp.

 – Jag tror att man ofta glömmer bort den gruppen av människor, generellt sett. Det är ju bara att man har glömt bort en grupp och jag tycker det är väldigt bra att han får fram det så man börjar tänka på det själv, säger han.

"Verkligen på tiden"

Sara Bryntse är ordförande för Föreningen Unga Hörselskadade. Hon tycker också det är bra att allt fler börjar texta sina klipp på nätet.

– Jag tycker verkligen det är på tiden. Textning borde vara en självklarhet i ett demokratiskt samhälle där alla kan vara delaktiga. I dag så utestängs personer med hörselnedsättningar mycket från det offentliga rummet på grund av att det inte finns någon textning.

Sara Bryntse har själv en hörselskada och vet hur det känns att se klipp på sociala medier och inte veta om hon kan höra dem eller inte.

Känna sig delaktig

– Vissa klipp kan jag inte höra, då känner jag mig väldigt uppgiven. Om det var textat skulle jag inte behöva oroa mig för det. Det skulle vara en känsla av delaktighet för mig som betyder väldigt mycket, att inte behöva tänka att min hörsel ställer till hinder, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista