vargjakt
Vargen är omnämnd i EU:s art- och habitatdirektiv och får jagas endast under strikt kontrollerade former. Foto: Lise Åserud

Länsstyrelsen: Jakten har varit okej så här långt

"Vi ute på plats och besiktigar med utbildad personal"
2:50 min

De 13 vargar som hittills har skjutits under jakten har enligt Länsstyrelsen skjutits helt enligt det beslut som tagits på licensjakt på varg.

Kari Langöen på Länsstyrelsen i Värmland berättar om övervakningen av vargjakten.

På vilket sätt övervakar ni jakten?

– Vi har bland annat tagit in namn på alla dom som anmält sig som jaktledare, sen anmäler man också när man har skjutit en varg. Men också om man har skjutit mot en varg, så även de skotten får vi in rapporter på. Sen är vi ute på plats och besiktigar med utbildad personal, tar in rapporter om hur allt har gått till samt pratar med både skytten och vaktledaren. Sen skickas vargen till Statens veterinärmedicinska anstalt där de även gör en obduktion.

Vad tycker du om den här typen av organisationer som så att säga är ute och privatspanar?

– Vi tar gärna in observationer från privatpersoner när de är ute i skog och mark. Men det som vi först och främst vill ha in är spår och synobservationer av stora rovdjur. Är man ute i skog och mark och ser något som kan vara brottsligt eller ser ut att vara misstänksamt så ska man naturligtvis tipsa polisen om det.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".