En person gör hjärt-lungräddning på en docka vid en första hjälpen kurs. Foto: Lise Åserud/TT.
Om inblåsningar är nödvändiga vid HLR är något som det forskas kring men med hjärtmassage kan du hjälpa till att öka chansen för överlevnad. Foto: Lise Åserud/TT.

Hjärtspecialistens tips på hur du kan rädda liv

1:48 min

Det är just nu oklart om inblåsningar, eller mun mot munmetoden, har betydelse för en patient att överleva ett hjärtstopp.

I forskningsstudien TANGO2 undersöker man nu om hjärt- och lungräddning, HLR, utan inblåsningar fungerar lika bra som HLR med både inblåsning och hjärtmassage när en vuxen drabbats av hjärtstopp utanför sjukhus.

Vilken av de två metoderna som är det bästa och mest effektiva för dig att använda för att rädda en persons liv är än så länge oklart, men undersöks nu med hjälp av utbildade livräddare. Studien gäller inte barn, eftersom deras hjärtstopp ofta är orsakat av trauma, drunkning eller syrebrist.

Mun mot munmetoden rekommenderas inte

Varje år drabbas 10 000 vuxna av hjärtstopp men bara 500 av de överlever. Att vara snabb med att ge HLR kan öka överlevnadschansen med 300 procent, säger Jacob Hollenberg, specialisthjärtläkare på Södersjukhuset och forskare vid Karolinska Institutet i Stockholm.

I flera länder, exempelvis USA rekommenderas inte längre mun mot munmetoden, bland annat för att folk är rädda för att göra det och dessutom för att man är rädd för att bli smittad av någon sjukdom, fortsätter han.

ICE gör det lättare att kontakta anhöriga

Inställningen ICE, In Case of Emergency, har blivit internationellt känd och kan ställas in på många smartphones. Funktionen kan hjälpa räddningspersonalen att komma i kontakt med dina anhöriga snabbare, istället för att leta efter "mamma" i telefonboken.

– Jag tror att det är en bra funktion, det kan underlätta arbetet för den sjukvårdspersonal som behöver få kontakt med anhöriga och närstående, med det viktigaste i en akutsituation är att snabbt ringa efter professionell hjälp och börja hjärt- och lungräddning, säger Jacob Hollenberg.

De 3 första sakerna du ska göra efter att du ringt 112:


1. Konstatera hjärtstopp:

- Kolla om personen är medvetslös - skaka och kolla om hen reagerar på smärta

- Kolla andningen - utslagen eller långsam och onormal andning kan betyda att personen har hjärtstopp

2. Börja hjärt-och lungräddning:

- Med eller utan mun mot munmetoden

3. Hämta en hjärtstater

- Ge personen en stöt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista