undersökning av hjärtat
Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Foto: Gregory Smith

"Ja, stora delar av hjärtforskningen har fokuserats på män"

"Vi har missat kvinnor som haft väldigt små hjärtinfarkter"
3:42 min

Den vanligaste tekniken för att se om någon riskerar att drabbas av en hjärtinfarkt har visat sig funka bättre på män än kvinnor.

Men med en ny känsligare metod har det blivit enklare att se om en kvinna har drabbats av en hjärtinfarkt. Vi har pratat med Jan Nilsson professor i hjärt- och kärlsjukdomar och ordförande i hjärt-lungfondens forskningsråd.

Att drabbas av en hjärtinfarkt, är det en typisk manlig sjukdom?

– Nej det är det inte, det är faktiskt fler kvinnor som drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar än män om man tittar i hela Europa nu för tiden. Men går vi tillbaka i tiden till 50 och 60-talet var det här en typisk manlig sjukdom.

Gör man olika undersökningar beroende på om det är en kvinnlig eller manlig patient?

– Man gör på precis samma sätt, men det som är nytt är att man hittat en ny mycket känsligare metod för att titta på troponin. Ett ämne som finns i hjärtmuskeln och som läcker ut i blodet om man får en hjärtinfarkt. Att mäta troponinet är en metod som använts i många år, men det nya är att man tagit fram en mycket känsligare metod för att mäta troponinerna i blodet. Vilket har lett till att man sett en hel del kvinnor som inte fick utslag på den gamla metoden nu visar en kurva. Så tidigare har vi missat kvinnor som har haft väldigt små hjärtinfarkter.

Har man tidigare brytt sig mer om att forska på män?

– Ja det får man nog säga och går man tillbaka i tiden så var det också vanligare hos män. Mycket utav den forskningen som har gjorts har baserats på män. Sen har man tänkt att samma sak gäller för kvinnor. Ofta är det så, men det finns skillnader. Men det som vi sett mer och mer den senaste tiden är att hjärt- och kärlsjukdomar hos kvinnor kan vara lite mer diskreta.

Vad beror det på fler kvinnor drabbas?

– Vi lever längre, innan klimakteriet drabbas kvinnor sällan av hjärt- och kärlsjukdomar. Men efter det kommer kvinnorna upp i ungefär samma risk som männen. Så, ju längre man lever ju mer ökar risken att drabbas.

Symtom vid hjärtinfarkt

  • Stark och ihållande bröstsmärta som kan stråla ut i armarna
  • Obehagskänsla i bröstet som kan stråla upp mot halsen, käkarna och skuldrorna
  • Illamående
  • Andnöd
  • Kallsvett
  • Rädsla och ångest

Ibland kan man få hjärtinfarkt utan någon bröstsmärta.

Källa: Vårdguiden

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".