miljöförstöring
Störst inverkan på det globala ekosystemet har människans konsumtion av naturresurser genom jordbruk, skogsbruk och fiske. Foto: Fredrik Sandberg

Varför struntar vi i miljön?

"Svårt att föreställa sig vad det skulle innebära i vardagen"
3:32 min

Skulle du tycka att det va okej att det i framtiden kraschade femtonhundra flygplan varje dag? Troligtvis inte. En av författarna bakom en ny klimatrapport menar hotet mot klimatet är jämförbart med just det - 1500 kraschade flygplan om dagen.

Men varför fungerar våra hjärnor så? Vad är det som gör att vi har så svårt att ta till oss av klimathotet? Anders Biel forskar på miljöpsykologi.

Vad är det som rent psykologiskt gör att vi inte kan ta det här på allvar?

– När vi handlar i vardagen så är vi väldigt uppmärksamma på vad det betyder för mig, vad händer om jag gör det ena eller det andra. Men just de här miljöhandlingarna blir på ett annat sätt. Om jag nu skulle sluta flyga ser inte jag några konsekvenser av det eftersom det kommer uppträda långt fram i tiden. Sen kan man också tänka att det är inte säkert att det kommer att bli någon negativ effekt på klimatet. Forskarna säger visserligen det, men man kan aldrig vara riktigt säker. Något som vi kan skydda oss med som gör att vi inte ändrar vårt agerande.

Klimathotet verkar vara lite luddigt för många att oroa sig för, men på listor över vad som skrämmer oss så hamnar epidemier, krig och terrorism högt upp. Varför är vi rädda för dom sakerna?

Jag tror det beror på att vi väldigt konkret kan föreställa oss vad det skulle innebära för oss om det inträffade. Däremot de här diffusa klimathoten, med temperatur som ökar exempelvis. Det är väldigt svårt att föreställa sig vad det skulle innebära i vardagen. Terroristen skulle kunna drabba mig här och nu men det kommer inte klimatet att göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".