Prideflaggan för transpersoner
Prideflaggan för transpersoner, en symbol för rättigheter och stolthet. Foto: a bit of controversy surrounding the transgender flag: san francisco (2012)/torbakhopper (flickr.com)/CC BY 2.0

De vill att du ska kunna få ett annat kön från att du fyllt 15 år

Den som är 15 år gammal och vill genomgå en könskorrigering borde få göra det, tycker en utredning som kom in till riksdagen under torsdagen.

I dag måste du ha fyllt 18 år innan du får du ansöka om könskorrigering i Sverige. Men en utredning som har kommit in till regeringen tycker att du borde kunna ansöka om det från att du fyllt 15 år.

Motivet är att transsexualism i många fall, inte minst bland unga, innebär ett psykiskt lidande.

Krävs tillstånd

Processen vid en könskorrigering består av en juridisk del och en medicinsk del. Att få ett nytt juridiskt kön innebär en ändring av personnumret. Detta ska enligt utredningen bli möjligt att ansöka om redan från 12 år, förutsatt att föräldrarna samtycker, och från 15 år själv.

Ingrepp i könsorganen ska under vissa förutsättningar bli tillåtet för den som fyllt 15. Det kommer fortsatt att krävas tillstånd från Socialstyrelsen.

Utredningen är gjord av Lotta Vahlne Westerhäll, professor i offentlig rätt med särskild inriktning mot socialrätt vid juridiska institutionen, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".