e-cigg
Ångan från e-cigaretten är nästan helt luktfri och försvinner inom några sekunder. Foto: Ola Torkelsson

E-cigaretter kan ge cancer

"Vi vill utfärda förbud mot e-cigaretter"
3:19 min

Den elektroniska cigaretten kan vara skadligare än vad man tidigare trott. Amerikanska forskare har kunnat se att man får i sig ganska stora mängder formaldehyd genom att andas in ångan från cigaretten.

Formaldehyd är en gas som kan lösas i vätska som i e-cigaretterna förekommer i ett lösningsmedel. Det problem som har uppmärksammats är att det blir mycket högre halter av formaldehyd när man upphettar lösningsmedlet som man gör i e-ciggen med hjälp av ett batteri.

Vi vill utfärda förbud mot att sälja e-cigaretter, ärendet ligger nu för prövning i Kammarrätten. Vi anser att dom här produkterna först ska utvärderas noggrant både ur ett säkerhets-, kvalitet- och effektperspektiv innan man kan godkänna dom för försäljning, säger Martin Burman från Läkemedelsverket.

Men hur får man i sig detta, är det genom att andas in vattenångan?

– Det är inte en vattenånga utan det är olika lösningsmedel som förångas. E-cigaretten innehåller inget vatten alls utan innehåller framförallt glycerol, propylenglykol och diverse olika smaktillsatser, föroreningar och nikotin.

Vad kan man få för skador om man får i sig detta under en längre tid?

– Det är jättesvårt att veta, dels för att vi inte vet exakt vad de här cigaretterna innehåller eftersom det kan variera från cigarett till cigarett. Men det man vet är att formaldehyden är cancerogen, så den ger cancer vid upprepad inandning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".