Neftali Milfuegos
Jag skrev i ilksa, för att det var ett behov. Det fanns aldrig någon tanke på att det skulle bli en bok säger Neftali Milfuegos. Foto: Olivia Berntsson/SR

Neftali Milfuegos: Jag kommer inte ge ut fler böcker!

"Boken är väldigt självbiografisk"
12 min

Veckans torsdagsgäst går under pseudonym. Neftali Milfuego inte det namn han är döpt till men namnet han författardebuterar med nästa vecka med boken Tankar mellan hjärtslag.

Han har inte alltid velat skriva, boken kom till därför att Neftali Milfuego var tvungen att skriva. Till en början var Neftali mest intresserad av journalistisk, men det ändrades när en lärare under gymnasiet inspirerade och öppnade upp för litteraturen.

– Bland annat blev jag tipsad om boken Hundra år av ensamhet av Gabriel García Márquez. Det gav mig en wow-känsla. Jag kunde se orden på ett helt annat sätt och blev ännu mer intresserad. Jag har alltid varit bra på att uttrycka mig muntligt men inte på papper. Jag gick om fjärde klass och lärde mig skriva och läsa väldigt sent. Så det här är någonting som har växt fram sakta, jag kände länge en stark motvilja mot ord.

 Varför kände du motvilja mot ord?

– För att det var en del av en värld som inte var en del av mig själv. Min farsa hoppade av skolan väldigt tidigt för han var tvungen att börja knega. Det var en del av svenskheten skulle man kunna säga. Min morsa är i och för sig svensk och akademiker. Men det var liksom inte någonting som kom naturligt.

Neftalis pappa är från Chile, och han tjatade hela sin barndom om att få åka dit. De var där och hälsade på några gånger när han var riktigt liten. Men det var först under gymnasiet som han verkligen fick uppleva landet.

– Jag såg till att jag fick åka dit med hjälp av skolan. Jag kom in på ett korrespondensgymnasium och gick andra året i gymnasiet där borta. Det var mycket kaos, det krockade mycket med min verkligehet och vad jag identifierade mig med. Men jag behövde det för att se vad som är jag. Så om jag inte är Sverige eller Chile, vem är jag?

Det dröjde fram till 2012 innan Neftali reste tillbaka till Chile och Valparaiso där boken också utspelar sig.

– Boken är väldigt självbiografisk, jag började skriva när jag åkte tillbaka till Chile 2012 för att gå på Biskops Arnö Nordens Folkhögskola i Valparaiso.

Det är mycket knark, sex och politik i boken. Är det något du har haft svårt att låta stå kvar?

– Nej, en hel del har tagits bort men det som står där de står där.

Vad kommer nästa bok handla om?

– Jag kommer nog inte skriva en nästa bok. Jag har inga ambitioner av att skriva böcker eller vara författare. Det är ingen dröm jag har haft, utan för att jag behövde det. Men jag ska inte säga att jag inte ska skriva en till bok heller, man får helt enkelt se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".