Foto: Alone in a Movie Theater/Sarah_Ackerman CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)
Sist filmen visades sprang tre maskerade personer in i salongen. Foto: Alone in a Movie Theater/Sarah_Ackerman CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Abortfilm visas igen trots attentat

Regissören: "Vi väntade oss inte att folk skulle ta till våld"
1:21 min

Attentatet vid senaste visningen stoppar inte filmfestivalen i Göteborg att visa dokumentärfilmen om aborter.

När RFSU:s aborträttsfestival var i Stockholm i november förra året så sprang tre maskerade personer in i salongen med en rökbomb när filmen Vessel visades. 

Dokumentärfilmen handlar om organisationen "Women on waves" som hjälper kvinnor att göra aborter i länder där aborträtten är begränsad. Bland annat genom att ha båtar på internationella vatten och göra aborterna till havs.

Vet inte vem som är skyldig

Polisen vet ännu inte vilka som ligger bakom det som skedde när filmen visades i Stockholm. Men den ska ändå visas på filmfestivalen i Göteborg som börjar i dag, fredag.

Filmfestivalen har tidigare sagt att de visar den här filmen som "en markering för filmfestivalers självklara rätt att visa vilka filmer de vill utan rädsla för hot eller våld".

Jonas Holmberg, som är konstnärlig ledare för Göteborgs festival säger att han inte är orolig för att något liknande skulle hända under de fyra tillfällen som filmen ska visas på filmfestivalen där.

"Jag visste att det skulle bli protester"

Diana Whitten har gjort filmen och hon berättar att hon visste att det skulle bli protester kring filmen, men inte att de skulle vara på den här nivån.

– Jag spenderade sju år med att följa den här organisationen och deras arbete. Det blev protester vart vi än hamnade och vissa av dem var riktigt hemska så vi trodde att det skulle bli protester när filmen visades. Men vi väntade oss inte att folk skulle ta till våld, säger hon till P3 Nyheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".