Stängsel sätts upp runt synagogan i Malmö. Foto: Anton Kalm/SR
Stängsel sätts upp runt synagogan i Malmö. Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio

Synagogan får skydda sig från hatbrott med hjälp av staket

Allt fler judar i Sverige blir utsatta för hatbrott och hatbrottspolisen tycker att det är dags att problemet tas på allvar.

Ett grönt, tätt stängsel med vassa franska liljor på stolparna sträcker sig runt synagogan i centrala Malmö. Det ska ge skydd till byggnaden och till medlemmarna i församlingen. 

Daniel Godman jobbar på polisens hatbrottsgrupp i Stockholm och han har aldrig tidigare hört om någon utsatt religiös byggnad som behövt sätta upp stängsel som skydd.

– Varje utsatt grupp i samhället vet bäst vad som skyddar just dem. Om de tycker att ett stängsel är ett bra startläge som skydd så är det säkert det, säger han.

Staketet är bekostat av församlingen själv. Daniel Godman säger att ett staket kan vara effektivt för att skydda byggnaden, men också för att stänga ute ovälkomna personer.

– Ja ett staket kan ge skydd mot människor som inte har så trevliga intentioner, förklarar han.

Speglar världskonflikter

SVT:s Uppdrag Granskning sände i veckan ett program om antisemitism i Malmö. Reportern Petter Ljunggren bar kippa och Davidsstjärna i ute på stan i Malmö och blev bemött med hot, skällsord och fick ägg kastade på sig.

Antisemitiska brott har enligt programmet ökat i Malmö. Daniel Godman menar att det är en reflektion av händelser ute i världen.

– Brott mot olika utsatta grupper brukar gå i vågor beroende på hur omvärlden ser ut. Många angrepp som sker just nu är direkt kopplat till konflikter runt om i världen, säger Daniel Godman.

Han tycker att det behövs en bättre samordning från polisens sida för att få en bättre bild av de antisemitiska brotten som sker i Sverige. Just nu finns poliser i flera svenska städer som jobbar med just hatbrottsfrågor. Daniel Godman tror att ett ökat samarbete mellan poliser skulle förebygga många brott.

– Men sen är det här verkligen en fråga för lokala politiker att ta tag i också, säger han.

Många anmäler aldrig

Enligt Uppdrag granskning anmäldes 137 misstänkta antisemitiska brott i Malmö under 2013 och 2014. Av dem ledde praktiskt taget ingen till åtal och fällande dom. I Stockholm sker inte antisemitiska brott i samma utsträckning som i Malmö, men Daniel Godman understryker att antalet anmälningar inte är samma sak som faktiskt utsatta.

– Mörkertalet är nog stort, och just därför är det så viktigt att komma ut och möta berörda personer som kan vittna om hur det egentligen ser ut, säger han.

Antal hatbrott mot judar:


137 misstänkta antisemitiska brott blev anmälda i Malmö under 2013 och 2014.

Av dem ledde praktiskt taget ingen till åtal och fällande dom.

Källa: SVT/Uppdrag Granskning

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista