En hög med kreditkort
Allt fler blir utsatta för id-kapningar. Foto: Credit Cards/Sean MacEntee (flickr.com)/CC BY 2.0.

Så skyddar du dig mot de som vill stjäla din identitet

Fler och fler får sin identitet kapad. Vi har sammanfattat polisens tips på hur du skyddar dig mot identitetstjuvarna.

Har du fått fakturor på saker som du inte har beställt eller fått ett meddelande om att ett företag gjort en kreditupplysning på dig trots att du inte köpt någonting? Då kan du ha blivit utsatt för en id-kapning.

Inte bara i stora städer

Fler och fler får sin identitet kapad, skriver UC i ett pressmeddelande. Förra året registrerade de 9 933 stycken bedrägerispärrar, vilket är en ökning med 48 procent jämfört med året innan. Flest spärrar gjordes det i Stockholms län och därefter Västra Götalands län, men bedrägerispärrarna hos UC ökar mest utanför storstäderna. I Norrbottens län var ökningen 175 procent mellan 2013 till 2014 och på Gotland 107 procent.

– Ökningen beror främst på att det blir allt vanligare att man handlar saker på nätet. Där är det ju inte samma kontroller som det är i vanliga butiker, säger Ditte Westin på polisens internationella bedrägericentral och lägger till:

– Vi jobbar mycket med att begränsa tillfällen för gärningspersoner. Sen jobbar vi med utlämningsställen där gärningspersonerna hämtar ut de saker som de har beställt och använder bland annat övervakningsfilmer där ifrån för att kunna identifiera vilka det är som begått brottet.

Skydda dig mot identitetstjuvarna

Men det finns enkla saker som gör det svårare för bedragare att komma åt känsliga uppgifter. Tänk bland annat på att inte ha samma lösenord till alla dina konton på nätet och undvik att lägga ut ditt personnummer på nätet.

Här är polisens tips på hur du skyddar dig:

 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".