lejonungar
En lejonunge i födelsedagspresent? Ingen bra idé, enligt zoologen Jan Westin.Foto: Ken Bohn

Ett eget lejon? Ja, bland kidsen i Saudiarabien är det högsta mode

"I Sverige får du inte ens sälja ett tigerskinn"
6:10 min

I Saudiarabien står exotiska djur högt upp på barnens önskelistor. 2010-2012 importerades hela 114 lejon - men nu minskar importen.

2013 importerades bara fem lejon till Saudiarabien, jämfört med 114 mellan 2010 och 2012.

Reglerna kring hållning av exotiska djur är mycket strikta. I Sverige är det inte ens lagligt att köpa skinn av exempelvis lejon, tiger eller leopard, berättar zoolog Jan Westin.

Är det något nytt att barn sätter lejon på önskelistan i exempelvis Saudiarabien?

– Ja det tror jag. Men det har alltid varit så i alla länder att man vill visa upp sin rikedom på olika sätt. För ju mer utrotningshotat något är ju dyrare blir det och ju högre är statusen att ha en egen tiger eller kanske lejon. I Kina har det även blivit populärt att äta olika typer av exotiska djur att man numera föder upp tigrar på olika farmar.

Är all handel med exotiska djur som tigrar och lejon illegal i Sverige?

– I Sverige får du inte ens sälja ett tigerskinn utan det måste lämnas in för att utredas så det inte är något djur som fått sätta livet till på senare år.

Hur går den illegala handeln till?

– Jag vet inte hur det går till. Men just tigrarna är starkt hotade, det finns sex underarter och några av dom är extremt utrotningshotade. Och kommer antagligen gå under av inavel då det finns extremt få kvar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".