Foto: Adam Ihse/TT.
1 av 2
Foto: Adam Ihse/TT.
Dmitriy Kogan
2 av 2
Dmitriy Kogan berättar hur det är att bo i Kharkiv, Ukrainas näst största stad.

Det är viktigt för Ukraina med omvärldens stöd, säger Dmitriy

"We will stay here and fight"
4:23 min

Striderna i östra Ukraina har trappats upp och beskrivs som dom värsta sedan överenskommelsen om eldupphör i september. Dmitriy Kogan från Kharkiv berättar om hur det är att leva mitt i konflikten.

Ukrainas näst största stad Kharkiv kontrolleras fortfarande av den ukrainska regeringen. Tidigare har det varit ganska lugnt här, men den senaste veckan har det blivit stökigare. Bland annat skadades 13 personer i en granatexplosion förra veckan.

– Många verkar ha svårt att ta varningarna på allvar, just eftersom Kharkiv har varit förskonade från våld så här långt, berättar Dmitriy Kogan.

Närheten till Ryssland är inte bara geografisk, utan många i stan identifierar sig som ryssar. Och splittringen mellan de som indentifierar sig som ukrainare och de som mera ser sig som ryssar är naturligtvis tydlig. Och har till och med splittrat familjer, bland annat Dmitriys egen.

– Jag vill inte Kharkiv, utan säger att han istället är beredd att stanna och stida om det skulle bli nödvändigt. Och det är viktigt för Ukraina med omvärldens stöd. Sanktionerna som omvärlden har infört mot Ryssland är ett bra expempel på det och jag hoppas att de ska försvaga Ryssland ytterligare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".