Noelle Barton och Aniara Ulfsdotter tror att många avskräcks från att adoptera eftersom det är omständigt. Foto: privat
Noelle Barton och Aniara Ulfsdotter tror att många avskräcks från att adoptera eftersom det är omständigt. Foto: privat

Få samkönade par har adopterat barn från andra länder sedan det blev tillåtet

Aniara och Noelle: Det är för omständligt
1:38 min

Sedan 2003 har samkönade par kunnat ansöka om adoption. Men hittills har inte en enda adoption från utlandet förmedlats via Adoptionscentrum.

Aniara Ulfsdotter, som bor med sin fästmö Noelle Barton i Linköping, funderar på att adoptera ett barn. 

– Båda vill ha barn. Det är en möjlighet att hjälpa barn som inte kan få kärlek från sin mamma eller pappa, säger Aniara Ulfsdotter.

Men det är nästan inga samkönade par som väljer att ansöka om att få att adoptera barn från andra länder än Sverige. Det är mindre än en handfull som ansökt och inga adoptioner från andra länder har genomförts via Adoptionscentrum sedan lagen ändrades 2003.

Länder ställer krav på familjer som vill adoptera

Helene Mohlin är pressansvarig på Adoptionscentrum och berättar att alla länder har olika krav på familjer som ska adoptera.

– Det kan se väldigt olika ut. De kan sätta upp krav om äktenskapets längd, ensamstående och om man har barn sedan tidigare, och så vidare. Vi anpassar oss efter de kraven. När man kommer till oss och ansöker om att få adoptera måste man också uppfylla villkoren för de länder som vi samarbetar med, säger Helene Mohlin.

Vad är det som gör att inte fler samkönade par ansöker om att få adoptera?

– Det kan jag bara spekulera i. Men jag kan anta att när det finns väldigt begränsade möjligheter, vilket det finns i det här fallet då våra samarbetsländer helt enkelt inte accepterar samkönade par, blir intresset mindre.

"Enklare att inseminera"

Aniara Ulfsdotter håller med om teorin att många tappar intresset för att adoptera, just för att det är så komplicerat:

– Många länder har ju förbjudit adoptioner till Sverige för just samkönade par. Men sen är det också en väldigt lång och utdragen process. När man vill ha barn kanske man inte vill vänta i fem år. Då är det enklare att inseminera.

– Man vill ju ska skaffa barn för att det ska vara en rolig och kärleksfull process, inte att det ska vara omständigt och svårt, säger Aniara Ulfsdotter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".