Radiohuset i Falun avspärrat
Nazister hade spärrat av radiohuset i Dalarna. Foto: Johannes Rosendahl/Sveriges Radio

Nazister vill stoppa radiostationen: Inget gnäll om döda judar

Nazistiska Svenska motståndsrörelsen uppmanade P4 Dalarna att inte rapportera om förintelsens minnesdag.

I dag är det 70 år sedan fångarna på Auschwitz blev befriade och den internationella minnesdagen för förintelsen.

När redaktionen på P4 Dalarna kom till jobbet i dag satt en lapp utanför entrén som sa att radiostationen inte ska rapportera om förintelsen eftersom att "svenska folket vill inte veta av något gnäll om döda judar i dag". 

"Vi tänker inte ändra oss"

– Självklart låter vi oss inte påverkas. Vi jobbar precis som vanligt och gör samma journalistiska överväganden som vi alltid gör, säger Johannes Rosendahl som är biträdande nyhetschef P4 Dalarna.

Under morgonen har P4 Dalarna, precis som planerat, rapporterat om förintelsens minnesdag.

Flera avspärrningar

Även utanför Radiohuset i Stockholm fanns det avspärrningar från nazister och det är flera redaktioner runt om i Sverige som uppmanats att inte rapportera om förintelsen under tisdagen.

Sundsvall Tidning möttes av avspärrningsband vid sin entré tillsammans med en skylt med ett budskap om "sanningen", skriver Medievärlden.

Och vid Kärrtorps gymnasium utanför Stockholm fanns nazistiska avspärrningsband och klotter som det antirasistiska nätverket Linje 17 nu har plockat ner och tagit bort, enligt Metro

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".