Negativt alkoholtest Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio
Appen varnar bland annat förare för polisens alkotester. Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio

Polisläraren ratar trafikappen: Det gör att vi kan missa grova brott

"Jag tycker inte att man ska ladda hem den här applikationen"
1:33 min

Genom Googles trafikapp kan bilförare varna varandra för polisen. Något som kan göra att polisen inte upptäcker brott.

– Beteendet den här appen tar fram motverkar vårt syfte. Vårt syfte i trafiken är inte att sätta dit folk utan att se till att trafiksäkerheten efterlevs, säger Fredrik Ohlsson som är lärare i trafik på polisprogrammet på Linnéuniversitetet Växjö.

Google köpte tjänsten Waze för 966 miljoner dollar, vilket motsvarade nästan 6,3 miljarder svenska kronot när den köptes 2013. Det är en social vägtjänst där förare kan varna andra förare om vad som händer på vägarna. Det handlar om till exempel trafikolyckor, vägarbeten och köer, men också om var polisen har sina kontroller.

Det här har upprört polisen i USA där man säger att tjänsten också skulle kunna användas av polismördare.

"Gör att vi missar stöldgods"

Google Sveriges talesperson, Julie Mossler, säger att företaget tänker på säkerhet och att appen ska ge snabbare räddningsinsatser och lindra trafikstockningar.

Tjänsten fungerar i Sverige, men även om det finns fördelar är också den svenska polisen kritisk. Fredrik Ohlsson berättar att appen kan leda till att polisen missar att upptäcka brott.

– Till exempel stulna bilar. Vi missar genom den här applikationen också bilar fulla med stöldgods som är på väg ut ur landet, ner till våra färjelägen och vidare ut.

Vad tycker du man ska göra?

– Jag tycker inte att man ska ladda hem den här applikationen.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".