Folkpartiledaren Jan Björklund. Foto: Janerik Henriksson/TT.
Folkpartiets partiledare Jan Björklund. Foto: Janerik Henriksson/TT.

Folkpartiet vill ha hårdare krav på invandrare

Folkpartiet vill ställa hårade krav på nyanlända, för att göra det lättare för dem att komma in på arbetsmarknaden. Men förslaget får kritik av Jennie K Larsson, som forskar om integration.

– Flyktingar måste snabbare komma i jobb och egenförsörjning och inte tvingas leva på bidrag och utanförskap. Vi måste få en bättre integration i Sverige, säger Jan Björklund idag.

Folkpartiets förslag för en förbättrad integration innehåller bland annat krav på språkkunskaper för att få svenskt medborgarskap och att personer som vill få hit sina anhöriga måste ha bostad och regelbunden inkomst.

Men Jennie K Karlssson, som forskar om integration vid Linköpings universitet, tycker det är fel väg att gå. Enligt henne flyttar det fokus från problem som finns i samhället till enskilda individer.

– Vi lägger ansvaret på individerna och säger att de måste lära sig svenska. Samtidigt är det tydligt att den SFI utbildningen vi har inte alltid är anpassad efter de olika nivåerna som behövs. Vi ställer alltså väldigt höga krav, men det är inte säkert att vi kan ge dem den hjälp de behöver för att lära sig svenska, säger Jennie K Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".