Japanska konståkaren Yuzuru Hanyu. Foto: Manu Fernandez/TT
Japanska konståkaren Yuzuru Hanyu. Foto: Manu Fernandez/TT

Konståkare: Det finns ingen mångfald i konståkningen

"Killar blir kallade fjollor"
8:18 min

Konståkning framställs som en sport som inte är till för alla. I dag domineras den av vita, smala medelklasskvinnor, säger konståkaren Maia Bergman.

EM i Konståkning sätter igång i Globen under onsdagen. Konståkaren Maia Bergman tycker att sporten inte är öppen för alla.

– Det är oftast tjejer och vita personer i medel- och övre medelklass som håller på med konståkning. Sporten känns inte som en välkomnande plats och att det är svårt för alla att identifiera sig med de åkarna som finns, säger hon.

Olika krav för killar och tjejer

Kraven är olika för vad damerna måste lära sig och vad herrarna lär sig redan som unga. Maia har själv funderat kring just könsnormerna inom sin sport och delat med sig av de tankarna på bland annat Instagramkontot Kvinnohat.

Hon funderar också kring hur kommentatorerna väljer att trycka på hur en man utför sitt åk där det handlar mycket om kraft och höga hopp. Medan damerna ses ur en mer graciös syn med fina linjer och följsamma rörelser och Maia menar att det påverkar hur tränarna lär upp åkarna.

Normbrytande förebilder

Konståkning är en sport dominerad av kvinnor och med skarpa könsroller. En åkare som inte följer alla normer inom sporten är japanen Yuzuru Hanyu, som vann OS i Sotji senast. Han har i sitt program tävlat med piruetten Biellmann, som anses vara en kvinnlig konst i sporten.

– Han har en lite mer normbrytande åkning, säger Maia Bergman, själv aktiv konståkare från Halmstad. Hon beskriver Yuzurus åkning som mer graciös och följsam än den man annars ser i herrklassen, den är vanligare i damklassen menar hon.

"Män blir kallade för fjolla"

– Bilden av män är sällan att de ska vara graciösa utan bilden av dem i samhället är ofta att de ska vara macho, slagsmål och tacklingar som i hockey och fotboll. Så det spelar in när många småkillar väljer sport, tror Maia Bergman och avslutar:

– Då kanske de inte väljer konståkning för att de tänker att det är inget för killar. Sen har många manliga konståkare berättat att de har fått utstå att bli kallade för fjolla och att folk anta att de är homosexuella för att de håller på med konståkning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".