bianca kronlöf och camila
Filmen Svenskjävlar har chans att vinna Nordiska filmpriset på Göteborgs filmfestival. Foto: Klara Grape/SR

Jag är nervös och glad samtidigt: Bianca Kronlöf om premiären av Svenskjävel

"Humor gör det lättare att ta upp tunga ämnen"
13 min

Veckans torsdagsgäst har gjort succé på Youtube, är medlem i den feministiska teatergruppen Gruppen, ena halvan av Full Patte tillsammans med sin syster Tiffany och nu även stjärna i Ronnie Sandahls debutfilm Svenskjävel.

Hur kom det sig att du började med teater?

– Jag har egentligen ingen aning, det fanns inte så många olika teatergrupper i Nynäshamn där jag växte upp. Men man kan säga att jag höll på och mimade hemma i vardagsrummet lite för länge. Jag och Tiffa har gått igenom gamla familjefilmer ifrån semestrar och liknande och märkt att det inte alls är några semesterfilmer utan vi låtsashumorprogram som vi spelat in. Som egentligen är ganska likt det vi gjorde i Full Patte.

Du jobbar mycket med att vara rolig, är det en försvarsmekanism tror du?

– Nej inte att jobba med det, men socialt sett kan jag definitivt använda mig av humor som försvar. När någonting blir jobbigt eller pinsamt. Jag har jättesvårt för pinsam tystnad, då kan jag använda mig av humor. Men i mitt arbete använder jag mig av humor för att det är ett sätt att nå folk och ta upp tunga ämnen. Om man till exempel skrattar åt någon med makt gör man den maktlös. Så det är också ett väldigt bra sätt att förinta någon.

Du har sagt att humor har ganska låg status, vad menade du då?

– Ja det har jag. Och det är något som jag inte har förstått för ens nu när jag har kommit in i de här lite finare sammanhangen. Det är som att man tycker att det är någonting lägre och fulare att få någon att skratta snarare än att gråta.

I Filmen Svenskjävel spelar du Dino som åker och jobbar som barnflicka i Norge. Har du nån erfarenhet av det som skildras i filmen?

– Ja, det har jag. När jag var 22 år jobbade jag som barnflicka i en familj i Stockholm. Det pratade jag och Ronnie en hel del om, men det var ju inte på grund av det som jag fick rollen. Men det blev ju att man började tänka på likheter mellan sig själv och sin karaktär. Filmen handlar väldigt mycket om makt och klass. Och när vi spelade in funderade jag en hel del över vad som händer med en när man går in i en lägenhet och ser dyrare saker än man någonsin gjort innan och plötsligt förstår att man kommer ifrån en arbetarklass. Man måste ju inte vara ett svin bara för att man är rik men det gör ju någonting med hela din syn på dig själv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".