Bild på hyreshus
100 personer per dag ställer sig i kön till en hyreslägenhet i Stockholms län. Foto: Jessica Gow/ TT
Bostadsbrist

20 års väntan på en lägenhet i Stockholm city

"Jag har stått i kön i sju år"
0:37 min

Flera års väntan för att få en lägenhet i centrala Stockholm. Bostadskön fortsätter att växa i storstäderna och det drabbar framförallt de unga. 

I snitt ska det ta ungefär åtta år att få en hyreslägenhet i Stockholms län.

– Jag kan tänka mig att det till och med tar längre tid än så. Jag har ju stått med i sju år. Jag står på plats 200 i en närförort i Stockholm. Så det stämmer ju inte att det ska ta ungefär så lång tid, säger Mary Vase.

Varje år ställer sig ungefär 40 000 personer i kö på lägenheter i Stockholm län. Hur länge du får vänta varierar. Men den som till exempel vill ha en lägenhet i området kring Stureplan får vänta i 20 år. Det är dubbelt så långt tid som 2006.

– Generellt sätt kan man säga att kötiderna är kortare ju längre från Stockholms innerstad du kommer. Längst kötid är det på tvåor och kortast kötid är det på treor där snittkötiden är 11 år. Samtidigt ökar kön varje dag med ungefär 100 personer, säger Marika Nordström chef för marknadsavdelningen på bostadsförmedlingen i Stockholm.

Bostadsbristen märks även i resten av Sverige. I Göteborg till exempel kan får du vänta i tio år innan du kan få en hyreslägenhet centralt. I Sundsvall är köntiden ungefär fem år för en lägenhet i stan. Det är därför nästan helt omöjligt att få en hyreslägenhet direkt i en stad via bostadskön. 

Det här gör att vissa väljer att inte ens ställa sig i kön. Anton Eliasson som precis har flyttat till Stockholm är en av dem.

– Jag hyr av en kompis och ska jag bo kvar här så skaffar jag nog en bostadsrätt i så fall. Där jag kommer i från kanske jag hade haft en chans. Där tar det väl kanske två till tre dagar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".