is
Svenskar har åkt till Syrien för att kriga med IS. Foto: TT / Nyhetsbyrån

Är det ett brott att åka till Syrien eller Irak och kriga för IS?

"Terroristbrott eller att begå brott mot mänskligheten är kriminaliserat"
5:17 min

Hur vi ska behandla svenskar som åker till Syrien och Irak för att strida för IS är en het fråga. Idag åtalades en 28-åring för folkrättsbrott efter att ha krigat med Fria Syriska Armén.

Åsikterna går isär om man borde ge svenskar som varit och stridit stöd och rehabilitering, eller om de istället borde ställas inför rätta. Men hur ser lagen ut? 

Är det ett brott att åka till Syrien eller Irak och kriga för IS?

– Nej, det är inte ett brott att åka dit och kriga. Däremot kan det man gör under kriget vara brottsligt om man begår krigsförbrytelser, så som brott mot mänskligheten eller liknande, säger folkrättsexperten Pål Wrange.

Regeringen har tillsatt en utredning för att se om man kan kriminalisera den här typen av resor, hur skulle en sån lag kunna se?

– Det är svårt att säga. Men regeringen har ju gett ett direktiv till en utredare att titta på om man eventuellt kan kriminalisera resor för terroristträning. Det togs även ett beslut i säkerhetsrådet i höstas att man skulle kriminalisera deltagande i terroristgrupper och terroristträning, så det förbereds lagar av det här slaget på olika håll. Problemet är att det kan vara svårt att avgränsa vad som är en terroristgrupp och då får man antingen gå på listor som finns, säkerhetsrådet har en lista och EU har en. Eller så får man helt enkelt definiera i lagen om vad som är en terroristgrupp.  

Men IS betraktas väl som en terrororganisation, kan det då inte redan idag räknas som typ förberedelse till terrorbrott att förbereda sig för att åka ner?

– Ja, det skulle kunna tänka sig. I dag är det kriminaliserat att begå terroristbrott eller att begå brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser. Så om man förbereder sig för det är det också kriminaliserat. Problemet är att det är väldigt svårt att säga att någon som reser ner gör det just i det avseendet.

De flesta får inget stöd

De senaste veckorna har debatten handlat mycket om vad man ska göra med de personer som kommer tillbaka. Om de behöver stöd och rehabilitering, eller om de istället borde ställas inför rätta. Sveriges radios reporter Kajsa Norell har intresserat sig för den här frågan.

Vad händer med de som kommer hem i dag?

– Det är väldigt olika beroende på vart man står, om man fortfarande stödjer organisationen eller om man har blivit avskräckt. Men den stora gruppen får nog definitivt inget stöd, jag tror inte heller att de vill ha något stöd. Det är nog dessutom väldigt svårt att förklara sitt problem om man söker sig till sin vårdcentral. Men om man ser till de anhöriga så hade det varit väldigt angeläget om de här personerna kunde få hjälp att bearbeta det som de har varit med om. Samtidigt kan jag förstå dom som tycker att det är stötande att man ska hjälpa dom här människorna istället för att åtala dom. Men å andra sidan är det väldigt svårt att få någon fälld för till exempel krigsbrott som har begåtts i Syrien idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".