Assyrier/Syrianer anmälan mot Uppdrag granskning. Foto: Print screen
Över 2 200 namnunderskrifter på anmälan mot uppdrag granskning. Foto: Print screen

Tusentals namnunderskrifter mot SVT:s Uppdrag Granskning

"Vi är ju svenskar, när islamofobin växer i Sverige är vi självklart en del av problemet"
7:37 min

Assyrier/syrianer i Södertälje tycker att de har framställts som islamofober i SVT:s Uppdrag Granskning. Många reagerar nu med namnunderskrifter och anmälan mot programmet.

Över 2 200 personer har skrivit under med sitt namn i en anmälan till Granskningsnämnden mot programmet Uppdrag Granskning. 

Detta efter att assyrier och syrianer, som fått uttala sig i programmet, inte anses vara representativa för gruppen. Och att de blivit framställda som en homogen grupp med islamofobiska åsikter.

"Jag har något emot muslimer"

I det som är andra avsnittet av serien om hatbrott pratar reportern med både muslimska representanter som berättar om olika trakasserier och attacker som personer och lokaler har blivit utsatta för.

Dessutom pratar man i programmet med olika personer som uttrycker förakt mot muslimer och moskébyggen. Till exempel berättar en ung tjej från Södertälje, med rötter i Syrien att hon "hatar, man ska inte hata, men har något emot muslimer".

– Jag har emot muslimer för det som händer i vårt land. De har ju dödat hälften av vårt folk. Så länge de inte gör något mot mig gör jag inget mot de, säger hon i programmet.

Ingen homogen grupp

I Södertälje bor omkring 30 000 kristna assyrier/syrianer och Peter Butros, ordförande i Assyriska ungdomsförbundet, tycker att det är problematiskt att man i programmet väljer att generalisera minoritetsgrupper som exempelvis assyrier som en homogen grupp.

– Det är bra att man i programmet tar upp islamofobin som är ett problem i Sverige, säger Peter Butros som i diskussionerna i förbundet märkt att många är frustrerade över den här bilden av assyrier som programmet ger.

– Man ska komma ihåg att vi är svenskar, vi är ju födda här. När islamofobin, antisemitismen och rasismen växer i Sverige, då är det självklart att också vi är en del av det problemet, fortsätter Peter Butros.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".