Vinylskivor. Foto: Vinyl, Steve Snodgrass (www.flickr.com/photos/stevensnodgrass/) licens CC BY 2.0
Nu utgör vinylförsäljningen cirka 2 procent av marknaden. Foto: Vinyl, Steve Snodgrass (www.flickr.com/photos/stevensnodgrass/) licens CC BY 2.0

Uppåt för vinyl och strömmad musik men mörkt för CD-skivor

"Jazz och 70-tals rock säljer jag mycket av"
1:30 min

Förra året ökade försäljningen av vinylskivor med 45,6 procent, enligt IFPI's rapport.

Det är branschorganisationen IFPI som undersökt försäljningen av musik i Sverige under 2014 och enligt rapporten har försäljningen av vinylskivor ökat kraftigt. Nu utgör den cirka 2 procent av marknaden.

"Ganska stort intresse"

– Det är ganska stort intresse på vinylskivorna, de har ju kommit tillbaka ganska ordentligt. Unga tycker om hårdrock och heavy metall. De andra kör på 70-tals rock och mycket jazz går åt, säger Christer Pettersson som säljer vinylskivor i Luleå.

CD-albumen fortsätter däremot att sjunka. Förra året minskade försäljningen med nästan 34 procent.

Strömmad musik ökar

Även musiktjänster för strömmad musik på internet, som exempelvis Spotify och Wimp, ökade sin försäljning förra året med 10,8 procent och är i dag det störta musikformatet i Sverige.

– Jag tror att ökningen beror på två olika saker. Det ena är att man har kommit till ett läge där det absolut största formatet i Sverige är streaming och då är det lättare som konsument att använda just det formatet. Den andra orsaken tror jag är att man som svensk tycker det är ett väldigt bra format. All musik är tillgänglig när man vill och på det sätt man vill, säger Ludwig Werner som är VD på IFPI i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".