Gynekologstol på en abortklinik i Kina.
1 av 2
Alla i Chile tycker inte att kvinnor har rätt till abort. Foto: Ng Han Guan/Scanpix.
Chiles flagga. Foto: Flamendao en Verde, Claudio Quezada - Pintamono (www.flickr.com/photos/pintamono/) licens CC BY-NC-ND 2.0
2 av 2
Men nu ska det diskuteras om vissa fall ska bli undantag. Foto: Flamendao en Verde, Claudio Quezada - Pintamono (www.flickr.com/photos/pintamono/) licens CC BY-NC-ND 2.0

Debatt i Chile om våldtagnas rätt till abort

"Inga aborter på mina sjukhus"
1:48 min

Chiles president har föreslagit nya abortlagar. Men flera sjukhus i landet tänker inte följa den nya lagen om den röstas igenom i kongressen.

Chile har världens hårdaste abortlagar men i lördags föreslog president Michelle Bachelet att kongressen röstar för att abort ska bli tillåtet i tre olika fall.

Vid våldtäkt, om kvinnas liv är hotar eller om fostret är så allvarligt skadat att det inte kommer överleva efter födseln. Förslaget ska diskuteras i kongressen i mars.

"Tänker inte göra några aborter"

Men det är långt ifrån alla som välkomnar lagförslaget. Ignacio Sanchez, rektor på Universidad Católica i Chile som har flera sjukhus i landet, har skrivit debattartiklar där han upprepat sin åsikt: inga oskyldiga ska bli dödade.

Han säger att det inte kommer göras några aborter på hans sjukhus, även om lagen blir godkänd.

Omtumlande vecka för katolska kyrkan

Lagförslaget från president Bachelet kommer inte långt efter att Chile godkänt samkönade partnerskap. Förra veckan röstade kongressen igenom det, en fråga som varit uppe för diskussion i nästan 40 år.

Men president Bachelet menar att lagförslaget nu inte är så kontroversiellt som det kan tyckas. Hon säger att dagens abortförbud inte gör någon nytta i praktiken eftersom många chilenska kvinnor väljer att gå den farliga vägen och göra aborter utan experthjälp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".