Anneli Wester - händer, amputerade fingrar. Foto: Micke Johansson
1 av 2
Anneli har blivit nekad att använda bilden på sina händer på Facebook. Foto: Micke Johansson
Anneli Wester blev nekad att på Facebook använda en bild på sina händer. Foto: Micke Johansson
2 av 2
Anneli Wester tycker att hon förlorar Facebook som marknad när hennes bild blivit nekad på sidan. Foto: Micke Johansson

Anneli censurerad på Facebook - får inte använda bild på sina händer utan fingrar

"Jag får ju inte vara den jag är"
3:57 min

Med 173 000 följare på sin Facebook-sida marknadsför hon sig själv som äventyrare och föreläsare. Men den bild hon vill använda för sin sida har blivit stoppad av Facebook.

Sedan december förra året har Anneli Wester från Göteborg hamnat i konflikt med Facebook efter att hon lagt upp en bild på sina händer. För henne är de en stark symbol för vem hon är och hennes liv. Bilden visar hennes händer, som saknar fingrar, mot en stenvägg.

– Jag har använt den för att marknadsföra mig och det har gått bra i alla tider. Tills i december då annonsen helt plötsligt stoppades, berättar hon.

"Skrämmande och chockerande"

Efter flera försök förstod hon att det inte bara var en bugg i systemet utan att bilden inte blev accepterad. Och efter att ha läst på en del om vad problemet var fick hon veta att bilden bröt mot Facebooks regler.

Anneli Wester har bett Facebook att motivera varför hon inte fick lägga upp bilden och förklaringen var att den var "skrämmande och chockerande". Hon har själv ingen aning om vad som är skrämmande med bilden men antar att det är hennes händer som Facebook tror skrämmer folk.

Inga bilder där du skadat dig själv

På sidan finns regler om att du inte får använda bilder där du har skadat sig. De allmänna reglerna säger att du i marknadsföringssyfte inte får använda bilder som kan uppmuntra till att skada sig själv eller andra.

– Mina händer ser ju ut som de gör på grund utav självskadebeteende för över 20 år sen. Men det här är ju en otroligt positiv, stark och hoppingivande bild så att det kan ju inte ha med det att göra, säger Anneli och funderar över varför Facebook nekat bilden på hennes fingrar. Facebook är ju en marknad idag och jag kan inte vara med där och konkurrera med det som är min styrka, fortsätter hon.

P3 Nyheter har sökt Facebook för en kommentar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".