IVF-behandling
Under en IVF-behandling går man in i befruktningsprocessen och tar bort skadad mitokondriell DNA. Foto: Sang Tan

Storbritannien röstar ja till att designa om DNA för att undvika ärftliga sjukdomar

"Vi för lite om behandligen för att det ska bli en lagändring i Sverige"
2:55 min

Det brittiska underhuset har röstat igenom det kontroversiella förslaget att tillåta förändringar i mänskliga ägg.

Det brittiska underhuset röstade med överväldigande majoritet förslaget att tillåta mitokondriebyte och överhuset i parlamentet förmodas enligt kommentatorer också godkänna lagförändringen. Behandlingen har blivit omdebatterad bland annat eftersom barn som blir till på det här sättet innehåller DNA från tre personer. Förutom mamman och pappan tillförs gener från en kvinnlig donator.

Men vad är det egentligen man gör med de här äggen?

– Förenklat kan man säga att man byter ut ett litet genpaket. För det här som man brukar säger att vi får hälften av sina gener från mamma och hälften av pappa är inte riktigt sant. För vi får faktiskt någon promille extra från vår mamma. Just dom generna kommer i separata paket som kallas mitokondrier. Och i dom kan finnas sjukdomsanlag som man kan byta ut med hjälp av DNA från en annan kvinna som står för just mitokondrierna, berättar Camilla Widebeck från Vetenskapsradion.

Kan man säga att det är tre personer som blir föräldrar till barnet?

–Ja det är ju tre personer som bidrar till barnets DNA, men det är så väldigt lite DNA som kommer från donatorn. Många tycker att det är så lite att det inte räknas. Men frågan är om man går över en gräns vad det gäller att tillåta i ändra i genpaket. Men man är ju inte inne och rotar i cellkärnan som påverkar sådana saker som hur vi är och hur vi ser ut.

Tekniken kan vara etiskt godtagbar i Sverige

Det här är en fråga som diskuterats även i Sverige, bland annat av Statens medicinsk etiska råd, Smer. Men i nuläget avråder dom att det ska bli tillåtet med den här typen av behandling i Sverige.

– En majoritet i rådet anser idag att det kan vara etiskt godtagbart att göra förändringar som går i arv i syfte att bota sjukdomar. Men innan man börjar med det måste man veta mycket mer om behandlingen än man vet idag, säger Karin Wilbe Ramsay utredningssekreterare på Smer.

Vem beslutar om detta?

– Smer är bara ett rådgivande organ så om detta ska bli tillåtet måste vi först ändra i lagen om genetisk integritet som förbjuder det här idag. Och då skulle det krävas utredningar och lagförändringar och ett riksdagsbeslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".