Flygplan som landar. Foto: Plane landing at Heathrow, Andrew Wilkinson (flickr.com/photos/andrew_j_w/) licens CC BY-SA 2.0
Nu kan appen räkna ut om du kan krascha. Foto: Plane landing at Heathrow, Andrew Wilkinson (flickr.com/photos/andrew_j_w/) licens CC BY-SA 2.0

Här är appen som ger dig oddsen för en flygkrasch

En ny iOS-app räknar ut hur stor sannolikheten är att planet du ska resa med kommer att krascha. Appen heter "Am I Going Down?" och gör uträkningarna med hjälp av din flyginformation.

Appen vill ha information om din flygning, som flygbolag, typ av plan du ska resa med och vilken flygplats du flyger från och var du landar. Efter det får du ett nummer som talar om för dig hur stor risken är att just ditt plan kraschar.

Fler än 10 miljoner turer de senaste 10 åren

Appen är baserad på information och data samlat av flera olika amerikanska flygolycksarkiv, säkerhetsråd och den internationella luftfartsorganisationen för att kunna förutse olyckor, berättar Nic Johns som tillverkat appen, för CNN.

Sammanlagt ska appen ha analyserat fler än 10 miljoner turer. I beräkningarna tar den hänsyn till tidigare olyckor där en eller flera dött. Flyg som är äldre än 10 år har inte tagits med i beräkningen.

Oddsen: 1 på miljonen

I de olika testerna av appen har varje potentiell resa gett en sannolikhet på långt över en på miljonen. Och med oddsen ger appen dig också ett lugnande besked om att "Du väntas störta om du skulle ta det här flyget varje dag i 12 502 år".

Ville lugna frugan

Johns släppte appen strax efter flygkraschen med Air Aisia- planet i december, där 162 personer omkom.

Det var ett rent sammanträffande för appen har varit under arbete det senaste året. Anledningen till att han tillverkade "Am I Going Down?" var för att hjälpa sin fru med hennes flygrädsla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".