Det svarta registret hänger ut socialarbetare på nätet. Foto: Printscreen
Det svarta registret. Foto: Printscreen

Danskt parti har skapat en "dödslista" - vill ha dödsstraff för socialarbetare

"De som omplacerar barn begår det värsta brottet"
1:28 min

Socialtjänstemän som jobbar med att fosterhemsplacera barn borde straffas med döden. Det tycker partiet Det svarta registret. Nu har de hängt ut flera personer på en "dödslista".

Rörelsen Det svarta registret har idag runt sextio medlemmar och deras viktigaste fråga är införandet av dödsstraff.

– I Det svarta registret accepterar vi inte under några omständigheter att barn blir tvångsomhändertagna. Barn ska bo hos sina föräldrar och inte i fosterfamiljer eller på hem, säger Ole Christiansen som är ledare för rörelsen och ligger bakom sajten med "dödslistan".

"Finns en hotbild mot socialarbetare"

Sverige och Danmark har liknande lagar kring hur sociala myndigheter omhändertar barn som far illa hos sina föräldrar.

– När man agerar som det här partiet så är det ju inte barnens bästa man har för ögonen. Det här är några helt andra krafter som ligger bakom, säger Kristina Folkesson på socionomernas fackförbund i Sverige, Vision.

Socialarbetare är en yrkesgrupp som är redan i dag har en hotbild mot sig. De hot som fackförbundet Vision får höra om anmäls alltid.

--  Bakom varje anmälan finns en hotfull situation och det här som händer i Danmark är ju bara fullständigt oacceptabelt, säger Kristina Folkesson.

Vill ha dödsstraff i hela världen

Det går inte att stänga ner sajten eftersom den är registrerad i Tyskland och servern finns i USA. Men  flera partier i det danska folketinget vill se om man kan ändra lagen för att stänga sajten.

Mårten Schultz som är professor i civilrätt på Stockholms universitet tror att samma bekymmer hade uppstått i Sverige om en liknande sajt hade dykt upp här.

– Vi vill ha en dödslista i Sverige också. På samma sätt som vi har en i Danmark och flera på uppgång i Norge, Tyskland och USA. Vi vill gärna ha dödsstraff i hela världen, säger Ole Christiansen som hoppas på att rörelsen ska etablera sig i Sverige snart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".