95 procent av de som flyr från krig i Syrien hamnar i de omkringliggande länderna. Foto: Amnesty
95 procent av de som flyr från krig i Syrien hamnar i de omkringliggande länderna. Foto: Amnesty

Amnesty: Det är dags att fler tar sitt ansvar för de som flyr från Syrien

Ju svårare situationen är i Syrien desto svårare blir det att ta sig in i Europa på laglig väg. Enligt Amnestys nya rapport så stannar 95 procent av alla de som flytt i grannländerna.

Fyra år. Så länge har kriget i Syrien pågått. Elva miljoner har tvingats fly från sina hem. 7,6 miljoner av dem inom Syrien och fyra miljoner har flytt från landet.

Amnesty har kommit med en ny rapport som visar att hela 95 procent av alla som flytt från kriget hamnar i grannländerna till Syrien.

– Det är svårt att se till att det ska finnas plats i skolor, i omsorgen, bostäder och jobb till alla eftersom att det kommer så mycket folk till få platser, säger Madelaine Seidlitz som är jurist på Amnesty.

Omöjligt att ta sig in lagligt

Hon säger att det är svårt för människor att ta sig vidare och att det ofta innebär en risk för livet. De flesta som kommer till Europa gör det via medelhavet.

Om man är från Syrien och lyckas ta sig till Sverige så får man uppehållstillstånd här, det har migrationsverket beslutat, men vägen hit är minst sagt knepig.

– För att komma in i Europa behöver du ett tillstånd. Det kan du inte få om det är troligt att du kommer försöka stanna, och det kan man tänka sig att du vill om det är krig hemma. Så det är paradoxen; ju värre situation i ditt land desto mindre chans att du får komma in, säger Fredrik Bengtsson som är presschef på Migrationsverket.

Berättelser om flykt från krig

Enligt UNHCR:s uppskattning är 380 000 i behov av vidarebisättning. Hittills har endast en femtedel, 79 180, fått just det.

I rapporten finns flera berättelser från människor som har flytt från kriget i Syrien. Och Madelaine Seidlitz har hört många hemska berättelser från de som tvingats fly.

– De berör så fruktansvärt. Det är otroliga övergrepp som de har blivit utsatta för.

"Det finns ingen snabblösning"

Madelaine Seidlitz berättar att Europa behöver öppna sina gränser så att de som flyr från kriget i Syrien kan ta sig in i Sverige lagligt och utan att behöva riskera livet på vägen.

– Fler behöver ta ansvar, säger hon och fortsätter:

– Det finns ingen snabblösning på detta, men vi måste se till att folk inte ska behöva riskera sina liv för säkerhet. 

Asyl för Syrier:


Alla som flyr från Syrien till Sverige får uppehållstillstånd, permanent eller tillfälligt, sedan september 2013.

Individuella prövningar görs för alla där man måste visa att man är från Syrien och inte har begått krigsbrott eller liknande.

Har du begått krigsbrott får du ändå stanna, men bara tillfälligt.

30.000 Syrier sökte asyl här förra året.

Dublinförordningen reglerar att det första landet du kommer till i Europa ska vara det enda du får söka asyl i. För dom flesta är det Italien, men om man inte har registrerat sig där får man söka asyl här ändå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".