Nadja Casadei 2015. Foto: Marc Femenia/TT
Diskussionen har alltid funnits där, alltså att vi sjukampare inte är riktigt bra på något. Men så är det inte, jag har faktiskt vunnit SM i längd, säger Nadja Casadei. Foto: Marc Femenia/TT

Jag låg i startblocken redan som bebis: Nadja Casadei berättar om friidrottskarriären

"Friidrott för mig är rytmik och spänst, jag tycker det är väldigt graciöst"
10 min

Mångkamparen, flerfaldiga SM-guldmedaljören och OS-hoppet Nadja Casadei är veckans torsdagsgäst. 

Nadja Casadei har friidrotten i blodet och följde med mamma, längdhopperskan Lena Kullberg, till träningen redan som bebis. Ändå är det lite en slump att hon började träna friidrott.

– Mammas tränare tog med mig till träningarna och på den vägen är det. Och till skillnad från mina syskon har jag tyckt att det har varit väldigt så roligt, så jag fortsatte. Men jag tänkte inte så mycket på att jag ville bli någon friidrotts-stjärna när jag blev stor. Jag minns att jag tyckte det verkade spännande att bli spion, det ville jag bli!

Mamman Lena Kullenberg har haft det svenska rekordet i längdhopp. Men tävla mot morsan gör hon inte, inte på det viset i alla fall.

– Vi tävlar inte, men vi kärleksgnabbas! Vi har bland annat hoppat 6.32 båda två. Men jag slog henne tillslut med 6.33!

Bloggare

2008 startades bloggen Nadja Loves London, med anledning av OS i London. Men det blev intet OS den där gången för Nadja då skadorna kom emellan.

– Bloggen finns fortfarande men har bytt namn på den. Min kille tyckte att jag skulle döpa den till Riovanchen, så fick det bli så. Jag skriver mest om träning och skador, men också om hur det var att bekämpa min cancer. Det har varit ett bra sätt för mig att att dela med mig av min resa och inspirera dem som kanske är inne i sjukdomen just nu.

Hur har du gjort då?

– Jag har ju massa mentala knep, jag skriver väldigt mycket och jag pratar med mig själv. Tänker man och grottar ner sig i sina egna tankar så kan det vara bra att säga vad man tänker på högt för sig själv. Då är det enklare att få distans.

Har du några tips på hur man gör för att ta sig igenom mottgångar?

– Vågar dela med dig! Folk är bra på att ge stöd. Eller gå in på instagram och leta upp bra citat, spara dem. Glöm inte heller att att fråga dig själv vad du verkligen vill. För vet du det blir det enklare att ta sig igenom det som är svårt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".