Bild på spexbladet med texten "Paradise-spexet, alla är så fucking falska". Foto: Kristin Renulf/SVT
Spexbladet hängde ut elever med för- och efternamn. Foto: Kristin Renulf/SVT

"Hon lipar för att inga killar vill ha henne" - elever hängdes ut på gymnasieskola

På en gymnasieskola i Småland hängdes bland annat elevers sex- och alkoholvanor ut inför klasskamrater och lärare. Nu är det slut på det spex och spexblad.

"Hon lipar för att inga killar vill ha henne" och "det gjorde ont när han spräckte bara men sen när man körde va det skönt", det är två exempel på vad som stod om elever i spexbladet på ett gymnasium i Värnamo.

Nu har skolan bestämt att traditionen med spexet är slut.

Lång tradition

I flera år har gymnasiet haft en tradition där ett gäng utvalda elever har haft ett så kallat spex som gått ut på imitationer och sketcher om andra elever på skolan. 

Inför själva spexet har det även varje år kommit ut ett spexblad. Och den här gången tyckte elever och personal att traditionen gick för långt.

"Man måste kunna driva"

Magnus Flink är gymnasiechef på skolan och han menar att man ska kunna driva med händelser och sådant som händer i samhället men inte på det sätt som skett.

– Det finns saker som vi behöver arbeta med vad gäller värdegrund, vad som är okej att säga och så vidare. Att ha respekt för andra. Vi kommer att göra ett arbete med detta inför nästa läsår, säger han till Smålandsnytt och fortsätter:

– Vi var överens om att spexet i den form som det är nu är ett avslutat kapitel och även spexbladet som det är nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".